150 de şcoli din totalul de 432 din Bistriţa-Năsăud sunt autorizate sanitar

elevi_mici.jpgDoar 150 de unităţi de învăţământ din judeţul Bistriţa-Năsăud, din totalul de 432, sunt în prezent autorizate sanitar de către Direcţia de Sănătate Publică , potrivit datelor prezentate, miercuri, de către reprezentantul Biroului Autorizări, Ioan Suciu.

Până acum, mai puţin de 190 de directori au depus declaraţii pe propria răspundere şi cereri pentru autorizarea unităţilor pe care le au în subordine, dintre care 33 nu au primit această autorizaţie, trei au fost suspendate, iar alte trei sunt în curs de verificare.

“Să nu vă mire prea mult că sunt sute de directori care nu au depus declaraţiile. Nu văd cine are aşa curaj să declare că îndeplineşte toate condiţiile, când ştie ce şcoală are. (…) Noi ştim că sunt şi şcoli care se pot autoriza, dar nu ştiu de ce directorii nu se deranjează să vină 10 minute să depună o declaraţie şi o cerere. Restul sunt pur şi simplu şcoli care nu îndeplinesc condiţiile, nu au fost niciodată autorizate”, a declarat Suciu, în cadrul unei conferinţe de presă.


Printre unităţile de învăţământ care nu au primit niciodată autorizaţie sanitară de funcţionare se numără cele circa 60 de şcoli şi grădiniţe care funcţionează în continuare în case particulare, marea majoritate fiind din mediul rural. DSP Bistriţa-Năsăud aşteaptă să primească din partea Inspectoratului Şcolar noua structură a unităţilor de învăţământ pentru anul şcolar 2010-2011, după care vor fi demarate controale la cele care nu sunt autorizate, directorii riscând să primească avertismente sau chiar amenzi, în funcţiile de disfuncţionalităţile ce vor fi constatate la faţa locului. AGERPRES