Andreea Vass propune parteneriate intre universitati si guvern

vass andreea.jpgConsilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, Andreea Vass, a declarat ca printre masurile care ar trebui luate in vederea unei mai bune absorbtii a fondurilor europene se numara realizarea de parteneriate intre universitati si guvern pentru instruirea functionarilor implicati in atragerea de finantari si, mai important, realocarea finantarilor intre axele prioritare.

“Unele axe prioritare sunt complet neutilizate, iar in altele stau proiecte bune, gata pregatite. Pana in prezent, autoritatile de management au dispus de o marja de flexibilitate de doar 2%. De curand, Comisia Europeana a relaxat aceasta marja la 10%”, a declarat Vass.

Consilierul premierului Emil Boc considera ca pentru contracararea efectelor crizei financiare internationale si ale recesiunii economice “se impune acum, mai mult ca oricand, folosirea integrala a fondurilor europene alocate Romaniei”, in context criticand fostul guvern pentru faptul ca a reusit sa atraga “numai 176 de milioane de euro, adica 6% din cele 3,1 miliarde de euro fonduri structurale alocate Romaniei in anii 2007-2008”. “Ghidurile stufoase, criteriile subiective de evaluare si excesul de zel al functionarilor din organismele intermediare si autoritatile de management sau al celor responsabili au dus la blocaje si tergiversari inutile in evaluarea dosarelor si derularea proiectelor, a spus Andreea Vass precizand ca Programul “Tineri Fermieri” este inca o utopie “asezata bine doar pe hartie”.

Consilierul premierului Emil Boc a mentionat faptul ca “lipsesc proiectele pentru reintoarcerea emigrantilor romani in zonele rurale, ca si cele pentru campusurile scolare si sportive, clinicile si spitalele private nu au acces la fondurile europene, iar autoritatile publice locale nu depun proiecte pe sanatate pentru ca suma de un milion euro este prea mica pentru renovarea sau dotarea spitalelor”. “Pentru proiecte majore de maximum 25 de milioane euro se cere asocierea intre trei-patru judete. Tot autoritatile publice locale nu pot depune proiecte pentru axele legate de gestiunea deseurilor si a calamitatilor naturale din POS Mediu. Or, acestea au o importanta majora tocmai pentru ele. Riscam astfel sa nu respectam angajamentele fata de UE in ceea ce priveste inchiderea gropilor de gunoi”, a precizat Andreea Vass.

Consilierul premierului Emil Boc a explicat ca, mai mult, Romania va plati Comisiei Europene penalitati de 8,4 milioane de euro din spezele statului pentru intarzierea platilor la hectar acordate fermierilor, iar circa 30 milioane de euro sunt penalitati cauzate de nefolosirea fondurilor alocate prin Programul Operational de Pescuit. Pentru imbunatatirea situatiei in privinta absorbtiei fondurilor europene, Andreea Vass a spus ca Guvernul a luat o serie de masuri, prioritara fiind alocarea, din bugetul tarii, a resurselor necesare co-finantarii investitiilor care se realizeaza cu finantare din fondurile europene.

“În acest sens, cota maxima de pre-finantare a crescut de la 15% la 20% din valoarea proiectului. Pre-finantarea se acorda si beneficiarilor care intra sub incidenta ajutorului de stat, de pana la 35% din valoarea grantului”, a spus Andreea Vass. De asemenea, pentru beneficiarii privati s-a introdus optiunea de deschidere a conturilor de proiect si la banci comerciale, iar TVA este rambursabil dupa fiecare factura, au fost simplificate conditiile de depunere a dosarelor, timpul de derulare a procedurilor a fost mult scurtat si, in plus, a fost creat Comitetul interministerial pentru absorbtia fondurilor europene, sub coordonarea directa a prim-ministrului Emil Boc.