Andrei Marga considera ca proiectul Legii invatamantului superior necesita corectii

Rectorul Universitatii “Babes-Bolyai”, Andrei Marga, considera ca proiectul Legii invatamantului superior prezentat de Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului, prezinta cateva “originalitati” care trebuie corectate.
“De pilda, nu este realista echivalarea tuturor unitatilor invatamantului superior cu universitati. Pe de alta parte, este necesar sa se faca mai mult loc – pe fondul inevitabil al predominarii tematicii administrarii invatamantului superior – inovatiei institutionale”, afirma Marga prin intermediul unui comunicat de presa transmis miercuri.

Rectorul Universitatii “Babes-Bolyai” subliniaza importanta cruciala a sprijinirii inovatiei universitare si a diversificarii institutiilor de invatamant superior. Pe de alta parte, el saluta faptul ca proiectul face un radical pas inainte in ceea ce priveste autonomia universitara, trecand intreaga organizare interioara a universitatilor in seama reglementarilor Cartei universitatii respective, se mai arata in comunicat.

“Cu acest pas se duce pana la capat reasezarea universitatilor si se deschide cu adevarat un nou capitol in relatia dintre autonomie si raspundere publica”, afirma Marga.

Ce-a de-a doua precizare a fostului ministru al educatiei are ca subiect trecerea desemnarii profesorilor in seama universitatilor, mai precis a comisiilor de concurs si a senatelor universitatilor. Acest articol din proiectul de lege realizeaza, in opinia lui Marga, o debirocratizare a sistemului universitar.

A treia opinie a rectorului privind proiectul Legii invatamantului superior se refera la asumarea optiunii favorabile deschiderii sistemului fata de angajarea cetatenilor straini in posturi universitare, fata de practica internationala a creditelor transferabile, fata de abordarile antreprenoriale din universitati si fata de o mobilitate amplificata a personalului didactic.

“Sunt, evident, pasi spre a racorda universitatile din tara noastra la miscarea universitatilor din jur, care se cuvin salutati. Va fi indispensabila, insa, precizarea mai departe a finantarii prin ‘grantul de studiu’, astfel incat criteriile de calitate a ofertei universitare sa prevaleze si sa se creeze un acces ferit de corupere la fondurile publice de finantare invatamantului superior, care sa incurajeze si sa sprijine studentul angajat in profesionalizare si programul de pregatire performant”, considera rectorul UBB.