Anul universitar a debutat la Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad cu noi proiecte de dezvoltare

Fie sâmbătă, fie luni, dacă e 1 octombrie începe anul universitar la Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad. Şi pentru prima dată în prezenţa unui ministru secretar de stat din Ministerul Educaţiei, Cătălin Baba. Ca în fiecare an multă lume, studenţi, profesori, părinţi au fost prezenţi pentru a marca prima zi a anului studenţesc 2011-2012. Şi ca de obicei atmosfera a fost lipsită de festivism, discursurile au fost scurte şi cu un mesaj optimist.

Au fost prezente oficialităţile locale, prefectul Călin Bibarţ, primarul Gheorghe Falcă, preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu şi vicepreşedintele, Adrian Ţolea, inspectorul şcolar general, Mirela Aldescu, parlamentari, directori de instituţii de învăţământ. Mesajul către studenţi a fost unul singur: spor în noul an şi mult succes! De asemenea, toţi invitaţii au ţinut să aprecieze importanţa de a avea în Arad o instituţie de învăţământ superior de stat de anvergura UAV, o instituţie în plină dezvoltare care implicit va duce la progresul urbei.

Invitatul de onoare

Oficialul de la Bucureşti, ministrul secretar de stat a fost prezent pentru prima dată la universitatea arădeană, ca de altfel şi în judeţul Arad. Rectorul UAV, Lizica Mihuţ a ţinut să mulţumească în mod special distinsului oaspete pentru tot sprijinul acordat univeristăţii arădene şi i-a oferit placheta “Aurel Vlaicu”. “Ca semn de mare preţuire vreau să îi ofer domnului secretar de stat, Cătălin Baba, această distincţie rarisimă, la care noi ţinem foarte mult, pe care o merită din plin şi, de asemenea, vreau să îi mulţumesc pentru tot sprijinul acordat până în momentul de faţă” – a declarat rectorul UAV. Oaspetele a vizita în cursul aceleaşi zile Complexul M al universităţii de stat dar şi alte locaţii ale UAV, a fost pus la curent cu principalele proiecte derulate de către facultăţile din cadrul universităţii, cu cele mai importante programe de cercetare, cu investiţiile în curs dar şi cu proiectele preconizate a fi puse în practică în perioada următoare. Plăcut surprins de dezvoltarea, chiar şi pe vreme de criză a Universităţii “Aurel Vlaicu” oficialul a apreciat în discursul său acest trend ascendent al dezvoltării instituţiei de învăţământ, managementul de succes al conducerii şi s-a declarat încântat de oportunitatea de a se afla aici, în Arad la începutul unui nou an universitar.

Printre invitaţii de suflet ai UAV s-a aflat şi Brănduşa Armanca, directorul Institutului Cultural Român din Budapesta care este şi profesor al universităţii arădene şi care a ţinut să puncteze importanţa unui învăţământ superior de calitate dar şi parcursul ascendent al UAV care “suflă în ceafa universităţilor tradiţionale”.

Viitorul sună bine

Chiar dacă toată lumea se aştepta la o admitere foarte slabă, cifrele din acest an infirmă presupoziţiile făcute imediat după examenul de bacalureat. Au fost ocupate locurile la toate specializările din cadrul celor nouă facultăţi ale UAV iar pentru studii masterale a fost o cerere neaşteptat de mare. De asemenea, aprobarea celor două şcoli doctorale, filologie şi teologie, a fost un câştig al UAV. Explicaţia poate fi căutată atât în calitatea învăţământului derulat în cadrul facultăţilor, în creşterea vizibilităţii pe plan naţional şi internaţional dar şi în tarifele mici atât pentru studii de licenţă cât şi master practicate de universitatea arădeană. În discursul său, rectorul UAV, prof.univ.dr. Lizica Mihuţ, a punctat atât performanţele academice ale profesorilor, nominalizînd câţiva dintre cei care au câştigat importante proiecte de cercetare, dar şi câteva din ţintele strategiei universităţii pentru următorii ani.

A început un nou an universitar cu multe aşteptări şi cu proiecte care sfidează criza, un an în care studenţi şi profesori, vor pune umărul “împreună”, potrivit profesiunii de credinţă a UAV, pentru dezvoltarea în continuare a universităţii arădene de stat.