MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iaşi

CALENDARUL OLIMPIADELOR NAŢIONALE ŞCOLARE

 
Alte articole din Comunicate de Presa Data publicarii: Luni, 09 Iulie 2012

Importanţa respectării standardelor internaţionale în educaţia şi cercetarea din România

Ca urmare a numeroaselor semnalări de cazuri de plagiat din învăţământul românesc, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) declară:
1. Condamnăm plagiatul în toate formele sale. Considerăm că diplomele şi titlurile universitare se pot obţine numai pe meritele candidaţilor şi în urma unor contribuţii originale în cercetare.

De asemenea, carierele academice se pot construi numai pe baza publicării unor lucrări care aparţin în totalitate autorilor, cu menţionarea adecvată a surselor citate. Plagiatul este un furt intelectual şi, ca orice formă de furt, trebuie sancţionat într-o societate civilizată.

2. Ne exprimăm îngrijorarea faţă de numărul ridicat de sesizări referitoare la lucrări plagiate. Îngrijorarea este amplificată în cazul persoanelor publice acuzate de plagiat, persoane care ar trebui să fie modele de integritate pentru societatea românească. Cazurile semnalate sunt dăunătoare imaginii învăţământului şi cercetării româneşti, atât în ţară cât şi peste hotare. Subliniem faptul că o percepţie negativă în străinătate asupra calităţii învăţământului românesc afectează în mod direct membrii LSRS şi comunitatea studenţilor români din străinătate în ansamblul ei.

3. Solicităm instituţiilor abilitate să efectueze o analiza corectă şi imparţială a tuturor lucrărilor suspecte de plagiat. Este imperativ ca această analiză să fie făcută indiferent de apartenenţele politice a persoanei care este acuzată de plagiat. Avem datoria de a le dovedi tuturor celor care, în urma recentelor acuzaţii de plagiat, pun sub semnul întrebării calitatea învăţământului din ţară, că impostura în cercetare nu este tolerată în şcoala românească, oricine ar fi persoana care a plagiat.

4. Cerem respectarea standardelor internaţionale referitoare la redactarea lucrărilor de cercetare. Solicitarea noastră vizează atât comisiile desemnate să analizeze cazurile de plagiat semnalate cât şi cercetătorii care îşi redactează acum lucrările. Cercetarea românească va avansa numai prin contribuţii originale, scrise în conformitate cu normele internaţionale.

5. Semnalăm necesitatea implementării unei strategii naţionale în mediul academic românesc care să introducă obligativitatea validării autenticităţii tuturor lucrărilor ştiinţifice. Această validare se poate face prin folosirea de soft-uri avansate, la standarde occidentale, de analiză şi identificare a plagiatelor.

Pe lângă apelul la respectarea standardelor academice şi în contextul evenimentelor curente, Liga Studenţilor Români din Străinătate face un apel ferm către întreaga clasă politică din România la responsabilitate, predictibilitate şi respectarea principiilor statului de drept. O adevărată democraţie are la bază principiul separării puterilor în stat. Stabilitatea ţării şi credibilitatea ei pe plan internaţional depinde de independenţa şi respectul acordat instituţiilor democratice, respect care trebuie să vina din partea tuturor factorilor de decizie, indiferent de apartenenţa politică. Liga Studenţilor Români din Străinătate cere tuturor organizaţiilor de studenţi şi tineret precum şi întregii societăţi civile să ia poziţii ferme pentru sancţionarea acelor acţiuni -- indiferent de orientarea politică a iniţiatorilor lor -- care subminează procesul de consolidare a unei democraţii mature şi stabile în România.Alte articole din Comunicate de Presa
Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !


 usamv


 
Newsletter

EDITORIAL
romaniuc liliana.jpg
Cheile care trebuie să înveţe... vizibil şi sustenabil!
Un comentariu de Liliana Romaniuc, publicat pe portalul Adevarul.ro » Citeste


COMPANIA SAPTAMINII
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. » Citeste


SCOALA SAPTAMINII
ase-bucuresti.jpg
ASE sărbătoreşte 103 ani de la înfiinţare
Academia de Studii Economice (ASE) sărbătoreşte 103 ani de la înfiinţare, prilej cu care vor fi organizate, în această săptămână, diverse evenimente cultural-artistice. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior, manifestările aniversare vor debuta marţi cu vernisajul expoziţiei "Castele şi conace revitalizate: conservarea patrimoniului construit din perspectiva proprietarilor". Evenimentul este organizat de facultăţile de Marketing şi Business şi Turism, împreună cu Asociaţia Arche. Expoziţia este deschisă până luni, 18 aprilie, în foaierul Bibliotecii Centrale a ASE. » Citeste


INTERVIU
curaj_adrian.jpg
Adrian Curaj: "Pregătim metodologia, de şapte ani nu au mai fost organizate concursuri pentru posturile de directori de școli"
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că este nevoie de echilibru pentru a stimula performanţa şi a răspunde nevoilor de echitate şi incluziune, adăugând că pentru prima dată în dezvoltarea cadrului curricular vor fi stabilite grupuri interdisciplinare, care vor lucra independent pe conţinuturile manualelor şcolare. ''(...) Cred în România educată şi cred că trebuie să ne dăm această şansă: de a participa la construcţia propriului viitor'', declară ministrul. » Citeste

EVENIMENT
Cei mai buni profesori vor fi premiaţi de studenţi pe 4 iunie la Alba Iulia
Studenţii sunt invitaţi să nominalizeze "profesorii tari" pentru distincţia "Profesor Bologna", care va fi acordată în cadrul unei gale, pe 4 iunie, la Alba Iulia. Potrivit unui comunicat al ANOSR, până pe 24 aprilie studenţii pot înscrie cadre didactice universitare pe care ei îi consideră a fi "profi tari" pe site-ul www.profitari.ro. Nominalizările vor fi evaluate printr-o procedură complexă, studenţii evaluatori urmând să decidă care sunt acei profesori ce merită în acest an distincţia "Profesor Bologna". » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter