MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iaşi

CALENDARUL OLIMPIADELOR NAŢIONALE ŞCOLARE

 
Alte articole din Invatamant universitar Data publicarii: Joi, 31 Octombrie 2013

USAMV Cluj-Napoca organizează Conferinţa Rectorilor din Universităţile Danubiene

usamv_cluj_.jpgÎn perioada 7 - 8 noiembrie 2013 în campusul USAMV Cluj-Napoca (Amfiteatrul Bleumarin al Institului de Cercetare în Științele Vieții) din Calea Mănăștur, nr. 3-5 va avea loc cea de a 30-a reuniune a Conferinței Rectorilor din Universitățile Danubiene.
Conferința Rectorilor Universităților Danubiene (DRC) este o asociație europeană a universităţilor din spaţiul danubian, fondată în anul 1983 la inițiativa rectorilor universităţilor din Ulm, Linz, Viena şi Budapesta. Scopul acestei asociații este perfecţionarea învăţământului superior din țările riverane Dunării, atât prin dezvoltarea universităţilor membre, cât și prin stabilirea şi facilitarea contactelor bilaterale şi multilaterale între universitățile membre.

În timp, universităților fondatoare li s-au alăturat și alte universități, din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Polonia, România, Serbia și Muntenegru, Slovacia, Slovenia și Ucraina, astfel că în prezent în această rețea inter-universitară activează 56 de instituții de învățământ superior din 13 țări.

În contextul lansării recente a Programului Uniunii Europene pentru Cercterare-Inovare "Orizont 2020" şi a "Parteneriatului European pentru Inovare", precum și a altor programe europene pentru finanțarea cercetării în cadrul exercițiului financiar 2014 - 2020 al Uniunii Europene, tema din acest an a conferinței este Parteneriatul pentru Cercetare şi Inovare în regiunea Dunării, element esențial în construcția solidă și durabilă a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

Această Conferinţă, organizată cu aportul Ministrului Educaţiei Naţionale a României, se bucură de prezența domnului Johannes Hahn - Comisarul UE pentru Politici regionale, domnului Dacian Cioloș - Comisarul UE pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a directorului general adjunct DG RTD, domnului Rudolf Strohmeier, precum și a directorului general adjunct al JRC (EU Joint Research Centre), domnul Vladimir Sucha. Un mesaj video va fi de asemenea adresat participanților de către doamna Máire Geoghegan - Quinn - Comisarul UE pentru Cercetare, Inovare și Știință.

Alături de înalții funcționari europeni, la lucrările Conferinței vor participa domnul Mihnea Costoiu - Ministrul delegat al Educației și Cercetării, domnul Daniel Constantin - Ministrul Agriculturii și al Dezvoltării Rurale, domnul Tudor Prisecariu - Ministru secretar de stat pentru cercetare, domnul Adrian Curaj - Director general al UEFISCDI, precum și domnul academician Cristian Hera - Vicepreşedinte al Academiei Române.

Lucrările Conferinței vor fi conduse de Prof.dr. Jiri Balik - Rectorul Universității de Științele vieții din Praga, Președintele DRC și Prof. dr. Martin Gerzabek - Rectorul Universității BOKU din Viena şi Prof. dr. Doru Pamfil - Rectorul USAMV Cluj-Napoca, în calitate de vice-președinți ai DRC.

Programul conferinţei include 6 sesiuni de prezentări care vizează: cercetarea și inovarea în Regiunea Danubiană în perspectiva Programului Orizont 2020 și a noii strategii europene pentru Regiunea Dunării, perspectivele privind dezvoltarea de parteneriate între universitățile membre pentru dezvoltarea rurală a regiunii dunărene, precum și suportul științific ce poate fi asigurat de Joint Research Center (JRC) al UE și de Danube Academy Conference (DAC) pentru implementarea strategiei UE în zona dunăreană. Cu ocazia Conferinţei se va semna şi acordul de partenariat dintre DRC şi Conferinţa Academiilor Danubiene, reprezentată de preşedintele Stefan Luby. La reuniune şi-au anunţat participarea peste 50 de rectori ai universităţilor din spaţiul danuabian şi vor fi primite ca noi membre şapte universităţi, dintre care cinci din România.

La sfârşitul reuniunii, în cadrul Adunării generale, se va alege noua echipă de conducere a DRC şi se vor adopta unele modificări la statut datorate recentei înregistrări a organizaţiei la Bruxelles, cu un nou sediu la Viena.

USAMV Cluj-Napoca este a doua universitate din România care organizează o conferinţă DRC, după cea din 2004 care s-a desfăşurat la UBB Cluj-Napoca.Alte articole din Invatamant universitar
Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !


 Petru Maior


 
Newsletter

EDITORIAL
romaniuc liliana.jpg
Cheile care trebuie să înveţe... vizibil şi sustenabil!
Un comentariu de Liliana Romaniuc, publicat pe portalul Adevarul.ro » Citeste


COMPANIA SAPTAMINII
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. » Citeste


SCOALA SAPTAMINII
ase-bucuresti.jpg
ASE sărbătoreşte 103 ani de la înfiinţare
Academia de Studii Economice (ASE) sărbătoreşte 103 ani de la înfiinţare, prilej cu care vor fi organizate, în această săptămână, diverse evenimente cultural-artistice. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior, manifestările aniversare vor debuta marţi cu vernisajul expoziţiei "Castele şi conace revitalizate: conservarea patrimoniului construit din perspectiva proprietarilor". Evenimentul este organizat de facultăţile de Marketing şi Business şi Turism, împreună cu Asociaţia Arche. Expoziţia este deschisă până luni, 18 aprilie, în foaierul Bibliotecii Centrale a ASE. » Citeste


INTERVIU
curaj_adrian.jpg
Adrian Curaj: "Pregătim metodologia, de şapte ani nu au mai fost organizate concursuri pentru posturile de directori de școli"
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că este nevoie de echilibru pentru a stimula performanţa şi a răspunde nevoilor de echitate şi incluziune, adăugând că pentru prima dată în dezvoltarea cadrului curricular vor fi stabilite grupuri interdisciplinare, care vor lucra independent pe conţinuturile manualelor şcolare. ''(...) Cred în România educată şi cred că trebuie să ne dăm această şansă: de a participa la construcţia propriului viitor'', declară ministrul. » Citeste

EVENIMENT
Cei mai buni profesori vor fi premiaţi de studenţi pe 4 iunie la Alba Iulia
Studenţii sunt invitaţi să nominalizeze "profesorii tari" pentru distincţia "Profesor Bologna", care va fi acordată în cadrul unei gale, pe 4 iunie, la Alba Iulia. Potrivit unui comunicat al ANOSR, până pe 24 aprilie studenţii pot înscrie cadre didactice universitare pe care ei îi consideră a fi "profi tari" pe site-ul www.profitari.ro. Nominalizările vor fi evaluate printr-o procedură complexă, studenţii evaluatori urmând să decidă care sunt acei profesori ce merită în acest an distincţia "Profesor Bologna". » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter