MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iaşi

CALENDARUL OLIMPIADELOR NAŢIONALE ŞCOLARE

 
Alte articole din Legislatie Data publicarii: Luni, 15 Februarie 2016

Klaus Iohannis: "Să facem ca 2016 să nu fie încă un an de experimente pentru educaţie"

iohannis_discurs.jpgPreşedintele Klaus Iohannis a declarat că, în acest an, atenţia se va îndrepta către alegeri, însă acestea sunt momente care trec oricât de spectaculoase şi intense ar fi, punctând că pentru educaţie 2016 ar trebui să nu fie încă un an de experimente. "Ştiu că în anul 2016 cea mai mare atenţie va fi îndreptată către alegeri. Este firesc, aşa se întâmplă în dinamica democraţiei. Dar momentele electorale vin şi trec, oricât de intense ori chiar spectaculoase ar fi. În raport cu tema educaţiei, pe care toată lumea o consideră crucială, să facem aşadar ca 2016 să nu fie încă un an irosit sau încă un an de experimente şi schimbări punctuale", a afirmat Iohannis, la lansarea "Dezbaterii naţionale privind educaţia şi cercetarea", care a avut loc la Palatul Cotroceni.

El a amintit că dezbaterea naţională este parte a unui proiect ambiţios - "România educată". "Trecem astăzi, odată cu acest eveniment, la o etapă mai concretă, de construcţie şi acţiune. Intenţia dezbaterii naţionale pentru educaţie şi cercetare este ca centenarul Marii Uniri să ne găsească în prezenţa unui acord larg al societăţii şi al actorilor instituţionali cu privire la sistemul nostru de educaţie, cu o viziune clară şi cu un set de politici în aplicarea ei. Astfel, în 2018, la intrarea României în cel de-al doilea secol de existenţă ca stat modern, putem să lăsăm generaţiilor tinere o fundaţie solidă, pe care să continue construcţia către 'România educată'", a spus Iohannis.

El a afirmat că, în calitate de profesor, are un ataşament personal faţă de acest proiect, deoarece cunoaşte din interior sistemul, "cu bune şi mai puţin bune", dar şi "potenţialul uriaş pe care îl avem". "Ca preşedinte, dincolo de această experienţă personală, am asumat educaţia ca prioritate naţională din convingerea profundă că viitorul României este strâns legat de educaţie. Am considerat că este datoria mea şi, în acelaşi timp, aşteptarea cetăţenilor României. În lumina atribuţiilor constituţionale, îmi propun să aduc la aceeaşi masă a dialogului pe toţi cei interesaţi de educaţia şi cercetarea din România şi să ofer un cadru de dezbatere autentică, scoasă de sub presiunea conjuncturilor sau de sub presiunea calculelor politice", a declarat şeful statului.

Iohannis a subliniat că ceea ce a lipsit reformei în educaţie a fost "dialogul susţinut şi constructiv, contextul de colaborare, integrarea într-o imagine unitară". "Cred că în anul 2016 putem să punem în mod real educaţia şi cercetarea pe agenda publică", a transmis preşedintele.

Şeful statului a susţinut că reforma educaţiei trebuie scoasă din zona sloganelor, arătând că pentru acest fapt este nevoie de mai multe condiţii. "Dacă ne dorim o reformă durabilă, nu doar experiment după experiment, de la an la an şi de la ministru la ministru, atunci avem nevoie de o dezbatere premergătoare aşezată, de un acord larg şi de un angajament pe termen lung. O a doua condiţie este să ştim ce vrem de la o asemenea reformă. Cu alte cuvinte, să stabilim nişte obiective de principiu, clare. Altfel, riscăm să vorbim la nesfârşit despre câte ore trebuie mutate de la o materie la alta sau care manual este adecvat. Astfel de discuţii tehnice, fără a avea un scop final bine definit, riscă să rămână fără un final constructiv", a arătat Iohannis.

El a indicat că o altă condiţie necesară este fundamentarea reformei pe valori şi ancorarea acesteia în realitate. "Societatea românească s-a schimbat şi evoluează rapid. Generaţiile de astăzi au alte abilităţi şi cerinţe, iar şcoala trebuie să ţină pasul cu ele. Accesul la tehnologie şi informaţie face munca dascălilor mai uşoară, dar şi mai complicată în acelaşi timp", a precizat Iohannis.

Potrivit acestuia, "România nu îşi poate permite ca un procent important din populaţia sa activă să nu deţină niciun document care să permită inserţia pe piaţa muncii şi, prin urmare, un trai decent şi un rol activ în societate". "Această stare de fapt reprezintă un adevărat risc la adresa securităţii naţionale. Să ai câteva sute de mii de tineri fără diplomă de Bacalaureat şi, aş spune, cu şanse aproape zero pe piaţa muncii, este o mare problemă socială, pe care trebuie să o conştientizăm în toată gravitatea ei", a subliniat şeful statului.

El a arătat că intenţia este ca pe parcursul acestui an să fie organizate o serie de dezbateri regionale, prima urmând că aibă loc luna viitoare. "Vă propun ca la prima dintre ele, preconizată pentru luna viitoare, să avem în vedere şi aceste subiecte - cum facem să nu mai avem o jumătate de generaţie pe drumuri, care este profilul cu care dorim să iasă un elev după fiecare nivel educaţional, cu ce set de valori şi cunoştinţe care să îi dea o şansă reală de succes, în funcţie de talentul şi capacităţile sale, nu de mediul din care provine sau de alţi factori subiectivi", a spus Iohannis. El a punctat şi că instituţiile responsabile trebuie să rezolve problema autorizaţiilor sanitare pentru şcoli.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a apreciat că proiectul "România educată" lansat de Administraţia Prezidenţială este o oportunitate care trebuie fructificată. "Este platformă de care aveam nevoie pentru un dialog onest, argumentat", a spus Curaj. El a arătat că ministerul va colabora la acest acest proiect. AGERPRESAlte articole din Legislatie
Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !

 
Newsletter

EDITORIAL
romaniuc liliana.jpg
Cheile care trebuie să înveţe... vizibil şi sustenabil!
Un comentariu de Liliana Romaniuc, publicat pe portalul Adevarul.ro » Citeste


COMPANIA SAPTAMINII
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. » Citeste


SCOALA SAPTAMINII
ase-bucuresti.jpg
ASE sărbătoreşte 103 ani de la înfiinţare
Academia de Studii Economice (ASE) sărbătoreşte 103 ani de la înfiinţare, prilej cu care vor fi organizate, în această săptămână, diverse evenimente cultural-artistice. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior, manifestările aniversare vor debuta marţi cu vernisajul expoziţiei "Castele şi conace revitalizate: conservarea patrimoniului construit din perspectiva proprietarilor". Evenimentul este organizat de facultăţile de Marketing şi Business şi Turism, împreună cu Asociaţia Arche. Expoziţia este deschisă până luni, 18 aprilie, în foaierul Bibliotecii Centrale a ASE. » Citeste


INTERVIU
curaj_adrian.jpg
Adrian Curaj: "Pregătim metodologia, de şapte ani nu au mai fost organizate concursuri pentru posturile de directori de școli"
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că este nevoie de echilibru pentru a stimula performanţa şi a răspunde nevoilor de echitate şi incluziune, adăugând că pentru prima dată în dezvoltarea cadrului curricular vor fi stabilite grupuri interdisciplinare, care vor lucra independent pe conţinuturile manualelor şcolare. ''(...) Cred în România educată şi cred că trebuie să ne dăm această şansă: de a participa la construcţia propriului viitor'', declară ministrul. » Citeste

EVENIMENT
Cei mai buni profesori vor fi premiaţi de studenţi pe 4 iunie la Alba Iulia
Studenţii sunt invitaţi să nominalizeze "profesorii tari" pentru distincţia "Profesor Bologna", care va fi acordată în cadrul unei gale, pe 4 iunie, la Alba Iulia. Potrivit unui comunicat al ANOSR, până pe 24 aprilie studenţii pot înscrie cadre didactice universitare pe care ei îi consideră a fi "profi tari" pe site-ul www.profitari.ro. Nominalizările vor fi evaluate printr-o procedură complexă, studenţii evaluatori urmând să decidă care sunt acei profesori ce merită în acest an distincţia "Profesor Bologna". » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter