MULTIMEDIA

Centrul Municipal de Colectare Iaşi

CALENDARUL OLIMPIADELOR NAŢIONALE ŞCOLARE

 
Alte articole din Programe / proiecte Data publicarii: Luni, 14 Noiembrie 2016

O fabrică clujeană de procesare a cărnii, pilon pentru învăţământul profesional

Investitorul clujean Cosmin Moldovan a deschis, în localitatea Dezmir, o unitate de procesare a cărnii în care a investit peste 600.000 de euro, fabrica urmând să fie un important pilon în dezvoltarea unui centru de pregătire pentru învăţământul dual în domeniul alimentar. Investiţia în fabrica de 840.000 de metri pătraţi se ridică la suma de 670.000 de euro, proiectul fiind finanţat de firma clujeană Moldovan - Carmangeria Sânnicoară din fonduri proprii şi cu ajutorul unui împrumut bancar.

Directorul general al fabricii, Cosmin Moldovan, a declarat că doreşte ca această unitate să fie folosită pentru dezvoltarea învăţământului dual în domeniul alimentar din Cluj şi chiar din regiune. El a precizat că ţine foarte mult ca această idee să prindă contur, în condiţiile în care are mari dificultăţi în găsirea unor oameni care să fie specializaţi în acest domeniu.

"Vrem ca fabrica să devină un pilon de practică, în care elevii de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară 'Raluca Rîpan', care sunt deja partenerii noştri, să aibă unde să facă practică, pentru că aici e o foarte mare problemă, nu au unde să facă acest lucru. (...) Noi deja susţinem cu burse elevi de la acest liceu, de la specializarea 'preparator produse carne şi peşte', din dorinţa de a-i avea mai apoi ca angajaţi în fabrică", a precizat Cosmin Moldovan.

El a explicat că, în momentul în care se vor adopta anumite modificări ale Legii Educaţiei, care în prezent sunt în discuţie în Parlament şi care se referă la învăţământul profesional dual, se vor pune bazele unui centru, la Dezmir, unde se află şi fabrica, care să fie dedicat educării acelor elevi care urmează cursuri cu profil alimentar. "Am fost şi eu absolvent al acestui Colegiu Tehnic de Industrie Alimentară şi, din dorinţa de a revitaliza învăţământul profesional din domeniul acesta, dar şi pentru că avem probleme cu forţa de muncă, dorim să înfiinţăm acest centru", a mai spus Moldovan. La rândul său, Dumitru Boţan, consilier al firmei clujene de procesare a cărnii, a explicat că şi în momentul de faţă societatea este implicată în susţinerea învăţământului profesional din domeniul alimentar. Potrivit acestuia, în momentul de faţă elevii urmează cursurile teoretice, iar la finalul unor perioade de studiu de câteva săptămâni trebuie să finalizeze partea de practică, pe care o fac în diferitele unităţi de producţie care sunt de acord să colaboreze cu şcoala. "Modificările care ar urma să apară în legătură cu acest învăţământ dual presupun ca elevul să meargă la şcoală una-două zile pe săptămână, urmând ca alte trei-patru zile să facă practică la un agent economic. Sub incidenţa unui contract de muncă elevii vor fi răsplătiţi pentru munca depusă şi ulterior vor putea să fie şi angajaţi ai companiei. În acest fel companiile se pot implica mult mai mult în rezolvarea unei probleme serioase, respectiv lipsa din ce în ce mai mare a forţei de muncă calificate", a explicat Boţan.

În momentul de faţă, compania clujeană plăteşte burse în valoare de 200 de lei pe lună pentru un elev, pentru 15 copii de la Colegiul "Raluca Rîpan" din Cluj-Napoca şi susţine, cu baza sa materială, şi practica altor 20 de elevi, din comuna Apahida, de care aparţine satul Dezmir.

Noua unitate de procesare a cărnii, care a fost inaugurată joi la Dezmir, este destinată preparării, ambalării şi depozitării produselor şi este dotată cu aparatură automatizată de tipul maşinilor de malaxat, ambalat, porţionat şi tocat. Capacitatea de producţiei a unităţii este de 20 de tone de carne preparată pe săptămână şi 8 tone de carne tranşată pentru ambalare. Procesatorul de carne mai deţine o unitate mai veche de producţie în localitatea clujeană Sânnicoară, precum şi 28 de magazine, toate în judeţul Cluj. AGERPRES



Alte articole din Programe / proiecte
Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !





 
Newsletter

EDITORIAL
romaniuc liliana.jpg
Cheile care trebuie să înveţe... vizibil şi sustenabil!
Un comentariu de Liliana Romaniuc, publicat pe portalul Adevarul.ro » Citeste


COMPANIA SAPTAMINII
Ghid de Reciclare: Reciclarea se învață!
Să recunoaștem, sortarea și reciclarea deșeurilor pe care le generăm acasă nu face neaparat parte din obiceiurile noastre. Pe de altă parte, este un obicei care se cultivă cu mare grijă în țările europene și nu numai. Reciclarea înseamnă un mediu mai curat și reintrarea unor resurse numite materii prime secundare - adică sticlă, hârtie, metal sau textile reciclate - în circuitul economic. » Citeste


SCOALA SAPTAMINII
ase-bucuresti.jpg
ASE sărbătoreşte 103 ani de la înfiinţare
Academia de Studii Economice (ASE) sărbătoreşte 103 ani de la înfiinţare, prilej cu care vor fi organizate, în această săptămână, diverse evenimente cultural-artistice. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior, manifestările aniversare vor debuta marţi cu vernisajul expoziţiei "Castele şi conace revitalizate: conservarea patrimoniului construit din perspectiva proprietarilor". Evenimentul este organizat de facultăţile de Marketing şi Business şi Turism, împreună cu Asociaţia Arche. Expoziţia este deschisă până luni, 18 aprilie, în foaierul Bibliotecii Centrale a ASE. » Citeste


INTERVIU
curaj_adrian.jpg
Adrian Curaj: "Pregătim metodologia, de şapte ani nu au mai fost organizate concursuri pentru posturile de directori de școli"
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, că este nevoie de echilibru pentru a stimula performanţa şi a răspunde nevoilor de echitate şi incluziune, adăugând că pentru prima dată în dezvoltarea cadrului curricular vor fi stabilite grupuri interdisciplinare, care vor lucra independent pe conţinuturile manualelor şcolare. ''(...) Cred în România educată şi cred că trebuie să ne dăm această şansă: de a participa la construcţia propriului viitor'', declară ministrul. » Citeste

EVENIMENT
Cei mai buni profesori vor fi premiaţi de studenţi pe 4 iunie la Alba Iulia
Studenţii sunt invitaţi să nominalizeze "profesorii tari" pentru distincţia "Profesor Bologna", care va fi acordată în cadrul unei gale, pe 4 iunie, la Alba Iulia. Potrivit unui comunicat al ANOSR, până pe 24 aprilie studenţii pot înscrie cadre didactice universitare pe care ei îi consideră a fi "profi tari" pe site-ul www.profitari.ro. Nominalizările vor fi evaluate printr-o procedură complexă, studenţii evaluatori urmând să decidă care sunt acei profesori ce merită în acest an distincţia "Profesor Bologna". » Citeste
agerpres.ro

Vizitatori
counter