Asociaţia Elevilor a protestat la Consiliul Judeţean Constanţa faţă de nesubvenţionarea transportului

Un grup de membri ai Asociaţiei Elevilor din Constanţa a pichetat pe 10 ianuarie sediul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) în semn de protest faţă de nesubvenţionarea de către administraţie cu 50% a tarifului la transportul judeţean pentru elevi şi studenţi.

Un pichet de protestatari alcătuit din peste 25 de delegaţi ai Asociaţiei Elevilor din Constanţa şi-a manifestat dezacordul faţă de nesoluţionarea cererilor de acordare a reducerilor cu 50% la transportul judeţean pentru elevi şi studenţi, reclamând faptul că administraţia judeţeană nu respectă prevederile legale în acest sens.

Protestatarii purtau pancarte pe care scria “Ne cunoaştem drepturile şi luptăm pentru ele”, “Elevii cer transport judeţean redus cu 50%” şi au scandat: “Legea poa’ să zică, CJC-ul nu o aplică” şi “Vrem reducere cu 50% pe transportul în comun”.

Prezent la protest, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Andrei Mihai Tănase, iniţiatorul manifestării, a declarat că în Legea educaţiei se precizează faptul că elevii au reducere de 50% la transportul în comun, dând ca exemplu faptul că transportul elevilor de la Bucureşti în Ilfov şi retur este subvenţionat cu 50% de Primăria Generală a Capitalei.

Liderul organizaţiei a mai spus că protestele publice vor dura încă două zile şi că Asociaţia Elevilor intenţionează să formuleze plângere penală împotriva conducerii Consiliului Judeţean, pentru abuz în serviciu.

În replică, CJC a transmis o informare de presă, în numele preşedintelui Horia Ţuţuianu, în care se precizează că autorităţile judeţene caută în continuare soluţiile legale pentru acordarea tuturor facilităţilor prevăzute de lege pentru elevi şi studenţi urmând paşii procedurali.

“Consider că protestul a reprezentat o exagerare, o modalitate total eronată prin care Asociaţia Elevilor a încercat să forţeze o autoritate în asumarea unei decizii. Am fost şi sunt alături de elevii constănţeni, însă nu pot să fiu de acord să încalc cu bună-ştiinţă legislaţia unei ţări, doar pentru a nu mai avea scandal cu aceşti tineri. În primul rând, aşa cum le-au explicat colegii mei de specialitate, legea pe care o avansează aceşti tineri are în conţinut anumite termene care trebuie respectate”, precizează preşedintele CJC.

El a subliniat că aceste proceduri sunt obligatorii şi se derulează pe mai multe luni. “Prin urmare, nu putem adopta nicio decizie acum. În al doilea rând, există o acţiune în instanţă, Consiliul Judeţean Constanţa fiind dat în judecată pe această chestiune. Este normal să aşteptăm decizia instanţei. Prin aceste mişcări de stradă, proteste sau cum doresc dumnealor să le numească, Asociaţia Elevilor din Constanţa creează tensiuni în mod nejustificat şi cu siguranţă nu aceasta este calea de a obţine ceea ce-şi doresc. Ca întotdeauna, sunt deschis la dialog, dar, repet, îmi doresc ca lucrurile să se întâmple în mod civilizat şi cu respectarea cadrului legal”, a declarat Ţuţuianu. AGERPRES