Biobază inaugurată la Facultatea de Medicină Oradea

biobaza1.jpgFacultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii Oradea a inaugurat joi Biobaza Centrului de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanţă (CCMIP), care va deservi trei instituţii universitare – Facultatea de Medicină, Facultatea de Protecţia Mediului şi Facultatea de Ştiinţe.

După un scurt istoric al activităţilor derulate sub egida Centrului de Cercetări, rectorul Cornel Antal şi decanul FMF, prof. Gheorghe Bumbu, au tăiat panglica inaugurală a biobazei.

”Mă bucur că în anul în care sărbătorim în oraşul nostru 230 de ani învăţământ universitar avem ocazia să inaugurăm această bază pentru studii şi cercetări, care a luat fiinţă prin eforturile conducerii facultăţii de medicină. Ţin să apreciez, în mod deosebit, prestaţia decanului Gheorghe Bumbu, care duce spre performanţă studiul medical orădean” a declarat rectorul Universităţii Oradea, Cornel Antal.


În clădirea amenajată modern se vor desfăşura experimente medicale pe animale şi cuprinde spaţii de depozitare, de creştere şi înmulţire a animalelor mici şi mijlocii, o sală de inoculare şi simulare a patologiei umane, săli de operaţie pentru intervenţii chirurgicale, săli de demonstraţii medicale, birouri şi anexe.

Potrivit conf. dr. Ligia Burtă, directorul CCMIP, aparatura este specifică unor săli de intervenţii pe animale, având în dotare o combină laparoscopică, aparate de artroscopie, instrumentar adecvat. Baza materială de studiu este constituită, în prezent, din 250 de şobolani wistar, dar vor fi achiziţionate şi animale mijlocii (capre şi oi). Şi-au manifestat încrederea într-o colaborare îndelungată şi decanii Facultăţii de Protecţia Mediului, prof. Vasile Bara, respectiv cel al Facultăţii de Ştiinţe, prof. Sanda Filip.


După prezentarea unei propuneri de studiu de cercetare pe model animal, invitaţii la deschiderea oficială au vizitat biobaza şi au participat la lansarea colecţiei de cărţi şi manuale a Centrului de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanţă a FMF. AGERPRES