Cadrele universitare nu renunta la cererile de majorari salariale

bobulescu-razvan.jpgLiderii sindicali din invatamantul universitar au anuntat, pe 9 ianuarie, decizia cadrelor universitare de a nu renunta la cererile lor privind majorarile salariale.

Presedintele Federatiei ”Alma Mater”, prof. Razvan C. Bobulescu, sustine ca sindicalistii nu vor renunta la aplicarea in totalitate a prevederilor Legii 221 privind cresterile salariale, care include si profesorii universitari.

”Am fi de acord cu o esalonare a cresterii salariilor profesorilor universitari pe anul 2009, dar nu vom renunta la aceasta crestere. Noi nu consideram ca este o crestere mare a salariilor”, sustine liderul sindical. Conform sindicalistilor, in invatamantul universitar lucreaza circa 4.500 de profesori universitari, iar castigul net al unui professor cu o vechime intre 10-15 ani este de 2.479 lei, iar al unui profesor cu o vechime de peste 40 de ani in invatamant – 4.117 lei. Prin aplicarea unei cresteri salariale de 50% in acest an, un profesor universitar la debutul in acest grad are un venit de 3.728 lei, iar unul cu maximum de vechime are 6.190 lei.

“Nu credem ca acest venit este prea mare pentru un professor universitar. In Europa, in tarile membre UE, un profesor universitar are 6.000 euro pe luna”, a spus Razvan Bobulescu.

El a adaugat ca sindicalistii din invatamantul superior asteapta legea Bugetului pentru a vedea daca sunt cuprinse cresterile salariale pentru toate categoriile de cadre didactice. Sindicalistii ar fi de accord cu o reesalonare a cresterilor salariale pentru anul 2009 pentru profesorii universitari asa cum prevede Legea 221, incepand cu o crestere de 30% de la 1 ianuarie 2009, odata cu cresterea salariilor pentru toate cadrele didactice. Ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI), Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, in urma unei intalniri cu sindicalistii de la ”Alma Mater”, ca o crestere cu 50% a salariilor profesorilor universitari ar fi prea mare.

“Raman la convingerea ca este prea mare o crestere cu 50% a salariilor profesorilor universitari. Cred ca pentru profesorii universitari si, as vrea sa precizeze cat se poate de clar, nu vorbim de toate categoriile din invatamantul superior, ci numai de aceasta categorie, este o crestere prea mare. Vom mai discuta pe aceasta tema”, a spus ministrul. Andronescu a precizat ca in cadrul intalnirii cu sindicalistii nu a discutat de niciun procent de crestere pentru ca trebuie mai intai realizata si adoptata legea bugetului de stat. “Trebuie sa avem mai intai legea bugetului realizata. Eu nu pot sa ofer. Vom avea o lege, legea stabileste resursele si noi dupa aceea va trebui sa gestionam aceste resurse. In acest moment, lucram la proiectul legii bugetului de stat si, probabil, in urmatoarea saptamana il vom termina”, a afirmat Ecaterina Andronescu.

Demnitarul a declarat ca s-a angajat sa “prinda” in proiectul bugetului de stat resursele necesare cresterilor salariale. Ministrul a mai spus ca a discutat cu sindicalistii si despre modul in care universitatile romanesti vor trebui sa atraga, “intr-o masura mult mai mare decat pana acum”, fonduri europene. “In opinia mea, avem competentele necesare scrierii proiectelor si gestionarii acestor proiecte din fonduri europene”, a aratat Andronescu.