Campanie de conştientizare a pericolelor din online, la Şcoala de vară Sigur.info

calculator (1).jpgSalvaţi Copiii organizează în această săptămână, la Snagov, Şcoala Europeană de Vară Sigur.info, în cadrul programului Safer Internet.

Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES de Organizaţia Salvaţi Copiii, tema din acest an – “Internet of Things – what does the future bring?” – îi provoacă pe tinerii participanţi să se gândească la viitorul Europei, văzut prin evoluţia mijloacelor tehnologice şi a internetului.

Evenimentul se bazează pe colaborarea a 40 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 22 de ani, din cinci ţări europene – Republica Moldova, Germania, Cipru, Portugalia şi România -, scopul final fiind un internet mai sigur, demersul fiind sprijinit de reţeaua europeană Insafe.

Pe parcursul a cinci zile, de luni până vineri, participanţii vor creiona o campanie de conştientizare a copiilor şi tinerilor europeni cu privire la pericolele care se ascund în mediul online. Sub titlul “A safer future online”, echipa de campanie va concepe propria strategie de promovare, precum şi mesajele pe care le vor adresa copiilor şi tinerilor europeni pentru a le arăta care sunt riscurile şi mijloacele de protecţie din mediul online.

Printre obiectivele şcolii se numără şi pregătirea tinerilor ambasadori în domeniul siguranţei online, prezentarea şi explicarea practicilor de siguranţă online din ţările europene, precum şi organizarea de activităţi interactive prin care să înţeleagă şi să analizeze conceptul de hate speech, des întâlnit în mediul virtual.

“Odată cu evoluţia rapidă a noilor tehnologii şi a răspândirii internetului în majoritatea comunităţilor urbane şi rurale, avem responsabilitatea să construim un mediu online sigur pentru copiii şi tinerii europeni, tot mai mult expuşi experienţelor neplăcute şi fenomenului de hărţuire pe internet. În cadrul şcolii de vară îi vom încuraja pe participanţi să ne transmită gândurile şi ideile lor cu privire la viitorul unei navigări sigure în mediul online”, afirmă Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, citată în comunicat.

Sigur.info este un proiect unic în România şi principalul promotor al Siguranţei pe Internet pentru copii. Astfel, timp de 6 ani s-au făcut cercetări semnificative în domeniul siguranţei pe internet, iar România, ca partener în acest program, a făcut paşi importanţi spre definirea unor politici publice competente privind siguranţa pe internet a copiilor, precizează comunicatul.

Proiectul este dezvoltat prin intermediul a trei componente principale – activităţi de conştientizare şi de promovare a principiilor unui internet mai sigur, în care au fost implicaţi peste 100.000 de copii şi adulţi; o linie de consiliere (Helpline), pentru probleme şi conţinut dăunător identificat pe internet la care au fost raportate peste 2.700 de cazuri; o linie de raportare (Hotline), pentru raportarea conţinutului ilegal întâlnit pe paginile web româneşti. AGERPRES