Cercetătorii UPB au obţinut peste 1,3 milioane de euro pentru studiul securităţii reţelelor de calculatoare

Cercetătorii Universităţii Politehnica din Bucureşti au obţinut peste 1,3 milioane de euro pentru un proiect privind studiul securităţii reţelelor de calculatoare.

Universitatea Politehnica din Bucureşti, prin facultatea de Automatică şi Calculatoare, a obţinut recent finanţarea cu peste 1,3 milioane de euro a unui proiect de cercetare ştiinţifică menit să elimine erorile din reţelele operaţionale IT. CORNET – Provably Correct Networks este un proiect finanţat de către European Research Council (ERC) şi se va derula pe o perioadă de cinci ani“, se arată într-un comunicat de presă al UPB.

Proiectul “CORNET – Provably Correct Networks” propune implementarea unor garanţii de corectitudine în reţele de calculatoare, iar bugetul acestuia în valoare de 1,325 milioane euro va finanţa o echipă de 6 cercetători (inclusiv 3 doctoranzi şi un postdoctorand).

“Propunerea noastră urmăreşte să obţină reţele care sunt garantat corecte: operatorul reţelei specifică proprietăţile pe care se aşteaptă ca reţeaua să le îndeplinească şi sistemul nostru va monitoriza în timp real reţeaua pentru a se asigura că aceste proprietăţi sunt tot timpul adevărate. La nivel înalt, sistemul va ‘audita’ modificările făcute de operator şi/sau factori externi (alte routere din Internet) pentru corectitudine, în timp real, şi va permite aceste modificări doar dacă sunt corecte. Deşi sistemul este foarte simplu la nivel conceptual, implementarea sa este foarte anevoioasă pentru că verificarea corectitudinii trebuie făcută în milisecunde (astăzi durează minute/ore) şi sistemul trebuie integrat în reţeaua actuală, fără a necesita schimbări masive de echipament. Greul proiectului urmăreşte să rezolve aceste probleme”, a declarat coordonatorul proiectului, Costin Raiciu, conferenţiar în cadrul Catedrei de Calculatoare, Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Politehnica din Bucureşti, potrivit comunicatului de presă.

Conferenţiarul a precizat că proiectul este continuarea cercetării pe care a desfăşurat-o în ultimii 7 ani în cadrul proiectelor “Change FP7” şi “Trilogy 2”. “Problema abordată de proiect este una fundamentală în reţelele de astăzi. În timp ce complexitatea reţelelor creşte constant pentru a întâlni nevoile societăţii digitale interconectate, administrarea reţelelor este încă făcută manual, foarte greoi. Erori în administrarea reţelelor creează probleme mari pentru societate: de exemplu, anul trecut, un singur router defect al Southwest Airlines a oprit la sol avioanele pentru câteva zile, afectând zeci de mii de pasageri”, se mai arată în comunicatul de presă. AGERPRES