Colegiul Național “Nicolae Titulescu” Pucioasa participă la Concursul Național pentru liceeni “Euroscola”

Colegiul Național “Nicolae Titulescu” din Pucioasa, județul Dâmbovița va participa la Concursul național pentru liceeni EUROSCOLA, ediția a XII-a (2019-2020), organizat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România (BLPE), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale (MEN).

Ediția 2019-2020 a Concursului „Euroscola” se desfășoară sub titlul generic „Educația schimbă vieți”, contextul, în care se dezvoltă concursul, fiind, „Educaţie şi formare 2020”. „Educaţie şi formare 2020” (ET 2020) este cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale, bazat pe abordarea învățării pe tot parcursul vieții, principalul scop al cadrului fiind sprijinirea statelor membre în ceea ce priveşte dezvoltarea, în continuare, a sistemelor lor de educaţie şi formare. Aceste sisteme ar trebui să asigure tuturor cetăţenilor mijloacele necesare pentru a-şi atinge potenţialul, precum şi să asigure prosperitatea economică durabilă şi capacitatea de integrare profesională.

Scopul concursului este de a valorifica experiențele elevilor acumulate în cadrul acestui demers și de a contribui astfel la conștientizarea rolului educației și formării profesionale în atingerea potențialului fiecărui cetățean, precum și asigurarea prosperității economice durabile, prin conceperea și implementarea unei campanii de informare și conștientizare a beneficiilor pe plan personal și la nivelul comunității.

În acest scop, Colegiul Național “Nicolae Titulescu” din Pucioasa a demarat un proiect de campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la rolul educației și al învățării unei meserii, pornind de la povestea de succes a unei personalități relevante. Proiectul de campanie se va dezvolta în perioada august-octombrie 2019.

Obiectivele specifice ale campaniei de informare și conștientizare sunt:

  • Promovarea importanței rolului educației și al practicării profesiei, pentru dezvoltarea personală și pentru dezvoltarea unei comunități durabile, prin conceperea și implementarea, de către elevi, a unei campanii de informare și conștientizare a beneficiilor pe plan personal și la nivelul comunității, pornind de la o poveste de succes;
  • Dezvoltarea relațiilor comunitare, prin inițierea de parteneriate și structuri sustenabile, la nivel local, destinate conștientizării nevoii și importanței educației, pe plan personal și la nivelul comunității locale;
  • Dezvoltarea competențelor elevilor (de comunicare, digitale, artistice, sociale și civice) pentru inițierea și implementarea de campanii de informare, destinate promovării importanței educației, în organizația din care provin și la nivel comunitar;
  • Valorificarea competențelor și experiențelor elevilor din echipa de campanie, pentru identificarea nevoilor de educație și pentru îmbunătățirea modului în care organizația din care provin și comunitatea locală, răspund acestor nevoi.

Echipa de campanie este formată din 24 elevi din clasele a IX a A și a X a A și va fi coordonată de  prof. Diaconescu Mihaela Cristina și prof. Voicu Victoria. Proiectul de campanie cu care Colegiul Național “Nicolae Titulescu” se înscrie în Concursul EUROSCOLA este “Better Education Through Trusted  Educators & Role models”, sloganul proiectului fiind “BETTER – an Educational Journey to Your Very Own Path”.

Personalitatea de succes, prin intermediul căreia va fi promovat rolul educației și formării profesionale în atingerea potențialului fiecărui cetățean și asigurarea prosperității economice durabile, este Anca Tîrcă, profesor de limbă engleză, fost director al Școlii nr. 4 “Elena Donici Cantacuzino”, expert și  consultant în numeroase proiecte educaționale naționale și internaționale. Anca Tîrcă a proiectat și implementat/ coordonat în România și în alte țări peste 200 de programe de formare finanțate de Uniunea Europeană, Consiliul Europei, UNICEF, Know How Fund, World Bank, Amnesty International, Centrul Educația 2000+ etc., a lucrat  și lucrează ca team leader,  key expert sau consultant pentru  diverse companii sau instituții: The World Bank, WYG International UK, WYG Turkey, ANPCDEFP, European Consultants Organisation Bruxelles, Trend Consultant, Scoala Europeană București, British Council, MEN, ISJ Dâmbovița etc. (http://ancatirca.blogspot.com/p/despre_3.html)

După cum spune prof. Mihaela Cristina Diaconescu, coordonatorul proiectului, în cazul în care vor fi printre câștigători, elevii și profesorii din Colegiul Național “Nicolae Titulescu” care au implementat proiectul de campanie “Better Education Through Trusted  Educators & Role models”, vor participa la un eveniment Ziua Euroscola organizat la Strasbourg, în cursul anului 2020. Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. Programul reunește periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a-și împărtăși viziunile și așteptările. Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multe oripe an. Fiecare eveniment reunește peste 500 de elevi din toată Uniunea Europeană.

Participanții la Strasbourg sunt împărțiți în grupuri multilingve. Pentru o zi, ei devin membri ai Parlamentului European, discută în comisii, formulează propuneri legislative, dezbat propunerile în plen, adresează întrebări, fac comentarii și adoptă sau resping propunerile legislative, într-o altă limbă decât limba maternă. La sfârșitul zilei, fiecare participant va primește un certificat de participare semnat de Președintele Parlamentului European. Parlamentul European pune la dispoziție o subvenție pentru acoperirea costurilor călătoriei la Strasbourg. Numărul echipelor clasate pe primele locuri este dat de numărul evenimentelor planificate la Strasbourg în cadrul programului Ziua Euroscola pentru anul 2020.