Colegiul Psihologilor a decis securizarea actelor profesionale

anitei_mihai1.jpgColegiul Psihologilor din România (CPR) a decis securizarea actelor profesionale, măsura fiind necesară pentru evidenţa profesională a psihologilor şi pentru creşterea gradului de încredere a populaţiei în serviciile prestate de aceştia, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele CPR, Mihai Aniţei.

Potrivit acestuia, evidenţa profesională a psihologilor cu drept de liberă practică va fi realizată într-un registru de evidenţă mixt: prin utilizarea registrelor profesionale tip care se vor putea descărca de pe site-ul colegiului, dar şi a etichetelor de tip timbru care vor putea fi eliberate de această instituţie.

Aniţei a precizat că noile registrele profesionale sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie 2013, iar timbrele vor fi obligatorii începând cu 1 ianuarie 2014. “Motivaţia acestui fapt este că, în prezent, avizele şi rapoartele psihologice emise în mod ilegal reprezintă un pericol pentru populaţie. În ultima perioadă, mai mulţi psihologi din ţară au sesizat colegiului situaţii cu privire la existenţa unor avize psihologice false, falsificatorii folosind ştampile întocmite pe baza registrelor publice de evidenţă a psihologilor. Astfel, pe piaţa serviciilor psihologice au apărut furnizori de servicii psihologice falşi în defavoarea psihologilor cu drept de liberă practică avizaţi”, a explicat preşedintele CPR. El a subliniat că hotărârea CPR a fost trimisă pentru a fi publicată în Monitorul Oficial.

Aniţei a mai menţionat că valoarea unui timbru va fi foarte mică, 50 de bani. “Nu se vor mai putea emite avize psihologice pe capota maşinii fără a avea un suport. Cei care vor elibera acest tip de avize vor avea în medie opt examinări pe zi. Atât în siguranţa circulaţiei rutiere, cât şi în domeniul utilizării armelor şi muniţiilor sau angajării în funcţii şi profesii cu risc, examenul psihologic trebuie să se realizeze în siguranţă deplină atât pentru beneficiarii direcţii, cât şi pentru restul populaţiei, ambelor categorii fiindu-le afectată viaţa, sănătatea şi securitatea”, a mai declarat Aniţei.

La rândul său, şeful Direcţiei Juridice şi Comunicare a CPR, Laurenţiu Ştefan, a subliniat că, prin evidenţa profesională, psihologii români şi beneficiarii serviciilor psihologice vor cunoaşte provenienţa actelor profesionale şi vor fi “securizaţi” cu privire la valoarea profesională a acestora.
De asemenea, instituţiile publice vor fi informate despre noile condiţii profesionale privind emiterea actelor de către psihologii români. El a mai spus că în România există aproximativ 4.000 de psihologi “legali”, dar pe lângă aceştia sunt mulţi care nu au atestat, drept de liberă practică. “Prin aceste măsuri se va diminua costul evidenţei profesionale. Vor fi securizate toate datele privitoare la client”, a precizat Laurenţiu Ştefan. AGERPRES