Colegiul ”Ştefan cel Mare” Suceava, la 150 de ani de existenţă

col nat st cel amre.jpgSăptămâna manifestărilor prilejuite de împlinirea a 150 de ani de existenţă a Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” a debutat, luni, cu o festivitate specială, prin intonarea noului imn al Colegiului, ”Bine aţi venit la şcoală”, compus de fostul ”ştefanist” Ciprian Porumbescu, la care au participat autorităţi locale şi judeţene, profesori şi elevi din generaţiile actuale şi trecute.

Colegiul ştefanist a fost premiat cu o medalie de aur de către rectorul Universităţii ‘Ştefan cel Mare’ Suceava, Adrian Graur, fost elev al liceului, şi cu o diplomă de excelenţă de către primarul Sucevei, Ion Lungu.

“Suntem contemporanii unui eveniment de excepţie: un veac şi jumătate de fiinţare instituţională. Cuvintele, într-un asemenea moment încărcat de emoţie, par lipsite de cuprindere şi de nuanţe, iar trăirile noastre cunosc o asemenea intensitate încât sunt dificil de exprimat”, a spus în cuvântul de deschidere al manifestărilor directorul Colegiului Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava, Dan Popescu. Acesta a afirmat că şcoala suceveană sărbătoreşte astfel 150 de ani de excelenţă în educaţie, colegiul sucevean fiind cel mai vechi din judeţ, unul dintre cele mai vechi din Moldova şi cu câteva zile mai vechi decât Universitatea din Iaşi.


Cei mai în vârstă oaspeţi ai festivităţii de deschidere au fost Radu Dragoş Şerban, de 88 de ani, absolvent al promoţiei 1942, fost conferenţiar al politehnicii ieşene şi preotul pensionar Dragoş Păduraru, absolvent al promoţiei din 1948, fost preot şi ghid la Mănăstirea Voroneţ. Acesta din urmă a povestit un episod emoţionant şi remarcabil din perioada ghidajului la Voroneţ, atunci când a avut onoarea de a-i prezenta mănăstirea şi istoria locurilor, în limba franceză, generalului Charles de Gaulle, în 1968. La 4 septembrie 1860, s-a inaugurat la Suceava, în baza unui ordin al Ministerului Învăţământului din Austria, Gimnaziul Superior Greco-Oriental, prima şi singura şcoală secundară românească din această parte a ţării, până la prima unire, unde s-a predat iniţial în limba germană. În 1862 devine liceu, iar în 1881, la insistenţa românilor bucovineni şi după demersuri repetate ale sucevenilor către Dieta provincială, iau fiinţă primele clase cu predare în limba română.


În anul 1919, fostul Griechisch-Orientalische Kaiserliche Konigliche Obergymnasium a devenit Liceul ”Ştefan cel Mare” din Suceava. La aniversarea 75 de ani de activitate a liceului, în 1935, la Suceava au onorat cu prezenţa regele Carol al II-lea, Principele Nicolai, membrii Guvernului Gheorghe Tătărăscu, dr. Constantin Angelescu, dr. I. Nistor şi dr. D. Inculeţ. De pe băncile acestui liceu, de-a lungul timpului, s-au ridicat personalităţi marcante ale culturii şi spiritualităţii româneşti, cum ar fi compozitorul Ciprian Porumbescu, folcloristul Simion Florea Marian, criticul literar Dimitrie Păcurariu, scriitorul Mircea Radu Iacoban, academicianul Cristofor Simionescu, prof. dr. docent Nicanor Mânecan, profesor şi scriitor Norman Manea, recent candidat la Premiul Nobel. AGERPRES