Conferinţa Internaţională a Cercetătorilor Procesului Bologna a fost deschisă la Bucureşti

Conferinţa Internaţională a Cercetătorilor Procesului Bologna – Viitorul Învăţământului Superior a fost deschisă, luni, la Biblioteca Naţională din Capitală, în prezenţa ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, şi a ambasadorului Italiei la Bucureşti, Diego Brasioli. Conferinţa se desfăşoară de luni până miercuri şi reuneşte peste 200 de participanţi, cercetători, profesori, studenţi doctoranzi, experţi ai Procesului Bologna, cât şi experţi în domeniul politicilor educaţionale din 30 de ţări.

Pe parcursul celor trei zile, vor fi prezentate peste 60 de articole academice pe nouă teme relevante pentru dezbaterile internaţionale privind viitorul învăţământului superior şi anume: Internaţionalizarea educaţiei, Finanţare şi Guvernanţă, Excelenţă şi diversificarea misiunii instituţiilor de învăţământ superior, predare, învăţare şi participarea studenţilor, Dimensiunea socială a educaţiei şi echitatea, Educaţie, Cercetare şi Inovare, Asigurarea Calităţii, Impactul Procesului Bologna în Spaţiul European al Învăţământului Superior şi în plan global, Politici publice fundamentate în învăţământul superior: analiza, impactul şi raportarea datelor.

Rezultatele conferinţei vor fi publicate în două volume de către o editură de renume internaţional, în regim open source, în vederea uşurării accesului decidenţilor la studii care să ajute la fundamentarea politicilor publice. De altfel, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, în deschiderea conferinţei, că unul din scopurile acestui eveniment este de a consulta mereu cercetătorii în privinţa realizării de politici publice. “Vom face tot posibilul pentru a vă face vocea auzită”, a spus acesta.
La rândul său, ambasadorul Italiei la Bucureşti a declarat că “educaţia stă la baza creşterii economice în Europa”, iar procesul Bologna a asigurat flexibilitatea sistemului de învăţământ european. “Poţi începe educaţia într-o ţară şi să o continui în altă ţară”, a notat diplomatul.

Scopul conferinţei este de a da voce cercetătorilor în cadrul Procesului Bologna şi, mai larg, la nivel internaţional, şi de a transmite un mesaj direct către decidenţii politici în cadrul Conferinţei Ministeriale şi a Forumului Procesului Bologna ce se vor desfăşura în luna mai 2015. Totodată, se doreşte lansarea unui dialog între cercetători şi decidenţii politici privind noile tendinţe la nivel global, cât şi asupra viitorului Spaţiului European al Învăţământului Superior (EHEA) la nivel particular.
Printre participanţii la conferinţă, membri în Comitetul Ştiinţific şi în Consiliul editorial se numără cercetători şi experţi în învăţământul superior, cercetare şi inovare aparţinând unor instituţii de renume, precum Institutul Educaţiei din Londra (IOE) şi Universitatea Central Europeană din Budapesta (CEU). Cea mai recentă Conferinţă Ministerială a Procesului Bologna a fost organizată de România, la Bucureşti, în aprilie 2012. AGERPRES