Dascălii demonstranţi la Palatul Cotroceni se plâng de presiuni exercitate de autorităţi

greva-profesori.jpgDascălii demonstranţi la mitingul organizat în faţa Palatului Cotroceni de Federaţia Sindicală “Spiru Haret” şi Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) se plâng de presiuni exercitate asupra lor de către autorităţi pentru a renunţa la acţiunea de protest organizată marţi.

“S-a încercat ca oamenilor să li se creeze un sentiment de teamă dacă vor participa la proteste”, a declarat sub protecţia anonimatului o profesoară din sectorul V al Capitalei participantă la demonstraţia din faţa Palatului Cotroceni.

“După ce ne organizasem, a venit o scrisoare de la inspectorat prin care ni se cerea să spunem cine şi ce activităţi extraşcolare vom organiza în data de 5 octombrie”, a precizat aceasta. De asemenea, suplinitorilor li s-a spus că riscă să li se desfacă contractele de muncă. În afară de demisia Guvernului, a ministrului Educaţiei şi a preşedintelui Băsescu, demonstranţii au cerută să le fie respectată demnitatea. Una dintre nemulţumirile exprimate de către profesoara bucureşteană din sectorul 5 a fost că legea educaţiei se schimbă de câte ori se schimbă şi Guvernul spre deosebire de alte sectoare de stat unde stabilitatea legislativă este mai mare.


“Suntem nemulţumiţi şi de prevederile legii pensiilor. Un profesor la 65 de ani este primit mai greu de către copii decât un cadru didactic tânăr. Ar trebui ca Legea pensiilor să prevadă domenii precum educaţia în care pensionarea să se facă mai devreme”, a spus profesoara. Organizatorii mitingului apreciază că în piaţa din faţa Palatului Cotroceni au fost marţi circa 3.000 de persoane, în timp ce reprezentanţii jandarmilor susţin că au fost aproximativ 1.500 de demonstranţi. Cu circa o jumătate de oră înainte de expirarea timpului autorizat pentru demonstraţie, o parte dintre protestatari au început să părăsească piaţa, iar preşedintele şi vicepreşedintele executiv al Federaţiei “Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu şi Marius Nistor, şi preşedintele FEN, Constantin Ciosu, au intrat în Palatul Cotroceni pentru a preda revendicările protestatarilor. AGERPRES