Elevii olimpici internationali au fost premiati de ministrul Anton Anton

anton_anton.jpgSistemul de salarizare din invatamant este “unul socialist, in care profesorii cu mari performante iau tot atatia bani ca si cei care isi bat joc”, a declarat ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Anton Anton, cu prilejul festivitatii de premiere a elevilor olimpici.

“Am venit sa vad elevii cu performante cu care ne mandrim, am venit sa vad profesorii performanti pe care, din pacate, ii neglijam, am venit sa vad parintii olimpicilor care au facut atatea sacrificii. Voi olimpicii si profesorii duceti stiinta romaneasca mai departe. Imi pun mari sperante in voi”, a afirmat ministrul.

Un numar de 111 elevi olimpici internationali, 130 de profesori care i-au pregatit si 70 de scoli din care provin acestia au fost premiati de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, in cadrul unei festivitati care a avut loc la Palatul National al Copiilor. Cei 111 elevi au obtinut in acest an 127 medalii de aur, argint si bronz sau mentiuni la olimpiadele internationale sau regionale, juniori si seniori, de matematica, biologie, filosofie, geografie, chimie, fizica, informatica, astronomie, astrofizica, limba maghiara, limba rusa materna si moderna, limba latina si limba romana.

Fondul total de premiere alocat de MECT a fost de 1.577.118 lei. Premiile acordate olimpicilor internationali au urmatoarele cuantumuri: 10.260 lei – premiul special pentru punctaj maxim si medalie de aur, 7.950 lei – premiul I/medalie de aur, 6.740 lei – premiul II/medalie de argint, 4.840 lei premiul III /medalie de bronz si 3.320 lei – mentiune sau diplome echivalente.

Premiile pentru recompensarea elevilor premiati la competitiile regionale – olimpiade balcanice, Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Yakutia, Olimpiada Central Europeana de Informatica, Olimpiada de Chimie ‘D.I. Mendeleev’, Concursul international English Speaking Union – sunt: 3.630 lei – premiul I/medalie de aur, 3.100 lei – premiul II/medalie de argint, 2.420 lei – premiul III /medalie de bronz si 2.100 lei – mentiune sau diplome echivalente. Pentru profesorii care au pregatit elevii se acorda un singur premiu, in cuantumul cel mai mare prevazut pentru unul din elevii premiati. Pentru scoala pe care elevii o frecventeaza sau au frecventat-o se acorda cate un premiu, in cuantumul prevazut pentru fiecare elev premiat. Premiul se va utiliza pentru dotari destinate sprijinirii eficientei procesului de invatamant.