Federaţiile sindicale din învăţâmânt cer urmărirea penală a ministrului Educaţiei

funeriu interviu.jpgFederaţiile sindicale din învăţâmânt solicită începerea urmăririi penale în cazul ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi pentru ameninţări directe sau indirecte la adresa cadrelor didactice.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţâmânt, Federaţia Sindicatelor din învăţământ “Spiru Haret”, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Naţională sindicală “Alma Mater” au trimis, în acest sens, o scrisoare Biroului Permanent al Camerei, care a fost analizată în şedinţa de luni.

Cu această ocazie, s-a stabilit că nu este de competenţa acestei camere a Parlamentului soluţionarea acestei revendicări, întrucât Daniel Funeriu nu este deputat. “Daniel Funeriu nu este deputat, iar Federaţiile sindicale vor fi informate că se pot adresa structurilor abilitate ale statului”, a spus secretarul democrat-liberal al Camerei Deputaţilor, Sever Voinescu.


Federaţiile sindicale precizează în scrisoare că ministrul Educaţiei a dispus emiterea unor adrese prin care s-au exercitat presiuni suplimentare şi s-au lansat ameninţări indirecte la adresa membrilor de sindicat participanţi la greva generală. Potrivit scrisorii, în data de 25 mai a fost emisă o adresă MECTS prin care se solicita obţinerea de la fiecare persoană care face parte din Comisia de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale a acordului de participare la organizarea şi desfăşurarea Probei C, prin semnarea unei declaraţii al cărei model a fost ataşat respectivei adrese.


“Nu există nicio bază legală pentru o asemenea solicitare, în consecinţă dispoziţia ministrului Daniel Funeriu excede cadrului legal în vigoare şi reprezintă o formă suplimentară de presiune, o ameninţare indirectă la adresa salariaţiilor din învăţământ, pentru a-i determina să nu participe la greva din 31 mai şi, totodată, un mijloc fraudulos de împiedicare a exercitării unui drept legal – dreptul la grevă”, se spune în scrisoarea semnată de sindicalişti. Liderii sindicali susţin că faptele săvârşite de Daniel Funeriu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de ameninţare şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prevăzute şi pedepsite de dispoziţiile art. 206 şi art. 246 din Codul penal. AGERPRES