Forumul regional LabelFrancEducation are loc în perioada 25-28 februarie, la Sibiu

Reprezentanţii a 40 de instituţii de învăţământ bilingve din Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Letonia, Polonia, Republica Moldova, România, Slovacia şi Ungaria se reunesc la Biblioteca Astra din Sibiu, în perioada 25 – 28 februarie, în cadrul celui de-al doilea forum regional LabelFrancEducation – cea mai importantă marcă internaţională de recunoaştere a înaltei calităţi în cadrul procesului de instruire în limba franceză.

Potrivit unui comunicat al Institutului Francez, această întâlnire regională este structurată în mai multe sesiuni de lucru în plen, patru ateliere şi trei mese rotunde care vor aborda chestiuni ce ţin de specificităţile filierelor francofone în contextele naţionale din Europa Centrală, Estică şi Baltică, de strategiile de cooperare educativă regională, de scopurile concrete ale învăţământului bilingv, de provocările profesionale actuale ale profesorilor de franceză, de punerea în valoare a LabelFrancEducation la nivelul comunităţilor locale.

Evenimentul este organizat de Ambasada Franţei în România şi de Institutul Francez din România, în parteneriat cu Ministerul francez al Europei şi Afacerilor Externe, Agenţia pentru învăţământul francez în străinătate/Agence pour l’enseignement francais a l’etranger (AEFE), Institutul Francez de la Paris, Centrul Internaţional de Studii Pedagogice (CIEP), TV5MONDE, Reţeaua Canope, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale din România, al Casei Corpului Didactic Sibiu, al Inspectoratului Şcolar Judeţean şi al Bibliotecii Astra din Sibiu.

Potrivit Agenţiei pentru învăţământul francez în străinătate, creat în 2012, LabelFrancEducation este acordat de către Ministerul francez al Europei şi Afacerilor Externe filierelor bilingve francofone de excelenţă care propun cursuri intensive de limba franceză, precum şi cel puţin o disciplină non lingvistică studiată în limba franceză, conform programei oficiale din ţara în care se află instituţia de învăţământ respectivă.

În prezent, reţeaua este compusă din 209 şcoli şi licee bilingve din 44 de ţări, totalizând un număr de 95.700 de elevi din învăţământul preuniversitar.

România este prima ţară europeană care găzduieşte un forum regional LabelFrancEducation, prima întâlnire de acest gen consacrată Africii de Nord şi Orientului Mijlociu desfăşurându-se în 2017, în Egipt, la Cairo. AGERPRES