Geograful David Turnock va deveni Doctor Honoris Causa al Universitatii “Al.I. Cuza” Iasi

univ_cuza_is.jpgConducerea Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi ii va oferi, pe 26 martie, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului David Turnock, de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, personalitate a geografiei umane contemporane.

Rectorul universitatii iesene, Vasile Isan, a aratat ca David Turnock s-a format ca un distins om de stiinta, de talie internationala, devenind personalitatea geografica europeana cu cea mai mare autoritate in cercetarea uman-geografica a statelor Europei de Est si, in mod deosebit, a Romaniei.

Din 1967, pe baza unor programe de cercetare promovate sub egida Societatii Geografice Regale, a Institutului Geografilor Britanici, a Academiei Britanice, a Consiliului Britanic si a Consiliului Cercetarii in Stiintele Sociale, ca si pe baza unor contracte de colaborare bilaterala cu Institutul de Geografie al Academiei Romane, precum si cu universitatile din Timisoara, Cluj si Iasi, Turnock a efectuat cercetari amanuntite si sistematice in toate regiunile tarii noastre.

Profesorul David Turnock, doctor in stiinte, a facilitat primirea in centre geografice importante din Marea Britanie a unor tineri geografi romani si a initiat noi oportunitati de colaborare stiintifica in cadrul programului Socrates al Uniunii Europene. De asemenea, a asigurat stagii de documentare si vizite de studii pentru tinerii cercetatori romani, in cadrul programelor de schimburi interacademice bilaterale. In 1993 a initiat si coordonat publicarea unui volum special din revista geografica internationala “Geojournal”, cu titlul “Geography in the new Romania” (‘Geografia in noua Romanie’), prilejuind cunoasterea pentru prima data in strainatate a contributiilor stiintifice ale unor tineri cercetatori romani.

Palmaresul stiintific al profesorului David Turnock referitor la Romania numara 43 de volume tiparite (inclusiv editiile revazute si volumele colective) si 197 de articole. Atasat sufleteste de mult timp, prin cercetarile efectuate la statiunea de cercetari geografice de la Patarlagele, de regiunea profund rurala a bazinului subcarpatic si montan al Buzaului, profesorul David Turnock a sprijinit efectiv, dupa 1989, comunitatea rurala din zona, in special spitalul si scolile, prin distribuirea de ajutoare umanitare, atat de necesare (imbracaminte, medicamente, rechizite scolare), transportate personal si repartizate cu ajutorul parohiilor ortodoxe. In anul 1990, David Turnock a raspuns si la apelul comunitatii stiintifice romanesti, colectand si donand carti valoroase de specialitate pentru refacerea fondului Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti, partial distrus in decembrie 1989.

Pentru meritele sale stiintifice si pentru relatiile pe care le-a dezvoltat intre Marea Britanie si tarile est-europene, profesorul dr. David Turnock a fost distins cu premiul Edward Heath al Societatii Regale Britanice de Geografie, pe anul 1989, cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara, in anul 2000, cu medalia de bronz a Societatii Romane de Geografie (1993), diploma Institutului de Geografie al Academiei Romane (1994) si medaliile de merit ale Universitatii din Leicester pe anii 1991, 1994 si 1999.