Gheorghe Gherghina: “Dacă cresc salariile profesorilor, ar trebui daţi afară 100.000 de bugetari”

gherghina gheorghe.jpgCreşterea salariilor în învăţământ ar duce la disponibilizarea a 100.000 de bugetari, în compensaţie, pentru menţinerea deficitului bugetar şi volumului cheltuielilor publice de personal convenite cu partenerii internaţionali ai României, a avertizat joi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gheorghe Gherghina.
El a afirmat că, dacă statul “dă drumul” salariilor în învăţământ, va trebui “umblat” la alte cheltuieli bugetare, pentru că o creştere a taxelor şi impozitelor nu este de dorit în acest moment, când se aşteaptă relansarea economiei româneşti.

Gherghina a declarat că, din punct de vedere economic, cea mai bună măsură pe care o poate lua statul este o creştere controlată a salariilor şi recuperarea integrală în 2012 de către bugetari a pierderilor salariale din 2010, la care se va adăuga o majorare a pensiilor cu rata inflaţiei şi jumătate din creşterea reală a salariilor.
La rândul său, secretarul de stat în MFP Dan Tudor Lazăr a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că economia României nu permite în acest moment o majorare mai mare a salariilor decât cea de 15% acordată la începutul anului.


Orice majorare salarială sau orice majorare de cheltuială publică trebuie făcută doar pe baza existenţei unei surse de finanţare, iar în acest moment statul nu poate efectua o majorare a salariilor decât printr-o majorare a veniturilor, ceea ce ar însemna o creştere de impozite şi taxe, sau o creştere a deficitului bugetar, adică o încălcare a prevederilor acordurilor României cu FMI şi UE, a spus Lazăr.


“Guvernul respectă orice decizie judecătorească şi recunoaşte drepturile salariale ale profesorilor. De fapt, amânarea plăţii acestor drepturi şi reîncadrarea personalului didactic din învăţământ reprezintă un gest de responsabilitate din partea guvernului. Guvernul şi-a asumat crearea unui cadru legislativ unitar şi echitabil în ceea ce priveşte salarizarea personalului din sectorul public, iar prin legea salarizării ne-am asigurat să nu existe diferenţe de salarizare între aceleaşi categorii profesionale. De exemplu, nu este corect ca un profesor cu aceeaşi vechime, aceeaşi pregătire profesională şi aceleaşi atribuţii de la Botoşani sau Suceava să aibă un salariu mai mare decât un profesor din Bucureşti, Timişoara sau Iaşi”, a spus oficialul MFP.


El a afirmat că, prin practica neunitară a instanţelor judecătoreşti în ceea ce priveşte drepturile salariale ale profesorilor prevăzute de legea 221/2008 acest principiu al echităţii sistemului de salarizare a fost denaturat. AGERPES