Guvernul a avizat favorabil o iniţiativă parlamentară privind introducerea ţinutei şcolare obligatorii

elevi uniforma.jpgGuvernul a avizat favorabil, în şedinţa de marţi, o iniţiativă parlamentară care prevede introducerea ţinutei şcolare obligatorii în învăţământul general, liceal şi profesional, de stat şi particular, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu. Acesta a explicat că proiectul în discuţie nu prevede obligativitatea introducerii de uniforme şcolare aşa cum era înainte de 1989.

Potrivit lui Suciu, obligativitatea se referă la introducerea unei ţinute şcolare obligatorii, nu şi la un anumit model.

“Proiectul lasă la iniţiativa comitetelor şcolare, în urma consultării cu părinţii, de a stabili identitatea şcolară sau introducerea de uniforme pentru elevii din acele unităţi şcolare în ideea de a avea o identitate foarte bine clarificată şi de a avea un tratament egal din acest punct de vedere faţă de toţi elevii. Mai mult, există posibilitatea ca pentru preşcolarii şi elevii care provin din familii al căror venit e mai mic sau egal cu venitul minim garantat, să existe din partea administraţiilor locale în raza cărora se află unitatea de învăţământ o alocare de fonduri pentru achiziţia uniformei sau a elementelor de identitate şcolară în funcţie de cum va decide unitatea şcolară respectivă”, a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Acesta a precizat că introducerea de uniforme ar fi ca un element de siguranţă suplimentar în unităţile de învăţământ, deoarece astfel ar putea fi identificate foarte uşor persoanele străine care s-ar afla în şcoala respectivă.

Pe de altă parte, Suciu a afirmat că introducerea ţinutei şcolare obligatorii ar elimina “concurenţe stranii între părinţi şi discriminări care apar între elevi prin ţinuta pe care o afişează în şcoală”.

“E un element de disciplinare şi de coerenţă instituţională pe care Guvernul îl consideră binevenit”, a adăugat Dan Suciu.

El a mai spus că iniţiativa parlamentară este semnată de deputaţi PDL, UDMR şi din grupul minorităţilor naţionale. AGERPRES