Inspectorarul Şcolar Bistriţa-Năsăud cere liceelor să îşi coreleze oferta educaţională cu piaţa muncii

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Camelia Tabără, le-a cerut directorilor de licee, în cadrul unei şedinţe publice, să coreleze oferta pentru anul şcolar viitor cu cerinţele pieţei muncii şi să colaboreze doar cu agenţi economici care pot oferi locuri de practică ce asigură o meserie.

Vrem să ne asigurăm că în acele ore (de practică – n.r.), care nu sunt puţine, copiii într-adevăr învaţă meserie, învaţă lecţia muncii, învaţă atitudine vizavi de ceea ce înseamnă un angajat. Vom avea în perioada următoare o strânsă colaborare cu Camera de Comerţ din aceeaşi perspectivă“, a spus Tabără.

Inspectorul şcolar general judeţean a prezentat şi o comparaţie a locurilor de muncă disponibile la această dată pe site-ul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă cu oferta de şcolarizare, rezultând faptul că 20% dintre calificările cerute de angajatori nu se regăsesc în învăţământul bistriţean, cum ar fi cele de fierar, frezor sau zidar.

Şeful IŞJ Bistriţa-Năsăud a anunţat că, începând cu anul şcolar viitor, din cele 106 clase de liceu cu predare în limba română, 43 vor fi clase de teoretic şi vocaţional, cu una mai puţin decât în prezent, 32 vor fi clase de învăţământ profesional şi tehnic de liceu, iar numărul claselor la şcolile profesionale va creşte cu trei, ajungând la 31. AGERPRES