Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi organizează o simulare proprie a examenelor naţionale în decembrie

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi va organiza în perioada 13-15 decembrie o sesiune proprie de simulare a examenelor naţionale. Inspectorul general al ISJ Iaşi, Genoveva Farcaş, a declarat că la simulări vor lua parte 8.100 de elevi de clasa a VIII-a, şi 5.900 de elevi de clasa a XII-a care vor participa la examenul de bacalaureat în vară.

Potrivit acesteia, rolul acestor simulări este de a familiariza elevii cu atmosfera de examen, cu tipul şi gradul de dificultate al subiectelor, de a evalua nivelul de pregătire de etapă al candidaţilor, precum şi de a regla din timp anumite disfuncţionalităţi.

Anul acesta perioada de simulare a acestor două examene naţionale este 13-15 decembrie, urmând ca rezultatele să fie anunţate până pe 22 decembrie. Lucrările vor fi corectate de profesori din şcoli. Conţinutul materiilor pentru aceste simulări este postat pe reţeaua noastră de comunicare dar sunt şi modele de subiecte pe care elevii le găsesc pe site-ul Ministerului. Aceste simulări au un rol deosebit, confirmat şi în anii anteriori. În primul rând, îi familiarizează pe elevi cu atmosfera de examen. În al doilea rând, cu tipul şi gradul de dificultate al subiectelor pentru aceste două evaluări. Mai mult decât atât, este un moment de impact motivaţional pentru elevi. Elevii sunt mai determinaţi să se pregătească ştiind că au aceste simulări şi au dovada că cunosc materia respectivă până în acest moment din anul şcolar. Simularea are şi rolul de a evalua nivelul achiziţiilor la disciplinele de examen. Ne interesează să identificăm, să reglăm acele disfuncţionalităţi constatate pe baza simulărilor examenelor naţionale“, a declarat inspectorul general al ISJ Iaşi.

Ca şi la examenele naţionale, probele acestei simulări organizate de ISJ Iaşi se vor desfăşura în intervalul orar 9-11, pentru elevii claselor a opta, şi 9-12 pentru elevii claselor a XII-a. Intrarea elevilor se va face până la ora 8.30 în unitatea şcolară, iar accesul lor pe bază de carte de identitate sau carnet de elev, aşa cum se va întâmpla şi la examenele organizate de MEN. AGERPRES