Învăţământul dual este tot mai solicitat de operatorii economici, conform ISJ Tulcea

Numărul locurilor în învăţământul profesional din judeţul Tulcea va creşte anul viitor cu aproape cinci clase, ca urmare a solicitărilor operatorilor economici care le oferă unor elevi venituri lunare de 1.000 de lei, potrivit şefei Inspectoratului Şcolar Judeţean, Lucica Popişcă.

Planul de şcolarizare de la nivelul judeţului pentru anul şcolar 2018-2019 aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale prevede 18 clase cu 504 elevi, în condiţiile în care, anul trecut, ISJ şi-a propus să realizeze 15 clase în învăţământ dual şi a realizat 13 asemenea clase.

Numărul claselor de învăţământ profesional şi tehnic a crescut atât de mult, ca urmare a solicitărilor operatorilor economici, cât şi solicitării şantierului naval Vard Tulcea SA de a forma cinci clase în învăţământ dual. Avem cel mai mare număr de clase în învăţământ dual din zona de sud-est şi avem cea mai bună ofertă, a doua pe ţară, potrivit reprezentantului regional al Centrului Naţional de dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic“, a declarat luni, în timpul unei şedinţe a Colegiului prefectural, reprezentanta ISJ Tulcea.

Conform acesteia, cele mai multe clase, respectiv opt, le vor oferi elevilor posibilitatea de a se instrui în mecanică, iar alte patru, în domeniile turism şi alimentaţie, respectiv industrie alimentare. Cei peste 500 de elevi care se vor înscrie în învăţământul dual anul viitor se vor mai putea instrui şi în domeniile agricultură, construcţii, instalaţii şi lucrări publice, comerţ, fabricarea produselor din lemn, industrie textilă şi pielărie, precum şi în cosmetică şi igiena corpului omenesc.

“Anul trecut, Vard Tulcea SA a avut doar două clase care au fost populate la maxim. Pe lângă bursa bugetată de stat de 200 de lei, operatorul tulcean oferă o bursă de 600 de lei pe elev, iar pentru copiii cu media semestrială mai mare de 7,5 acordă o bursă de 200 de lei. Ca atare, un copil din învăţământul profesional dual din judeţ, dacă e conştiincios şi învaţă de nivel mediu, obţine un venit de 1.000 de lei pe lună”, a spus Lucica Popişcă.

Ea a subliniat că veniturile primite de un elev al sistemului de învăţământ dual oferă siguranţă unor familii din mediu rural.

“Multe familii din mediul rural susţin copiii pentru o asemenea pregătire (în sistem dual, n.red.), întrucât o parte din familii se întreţin cu banii copilului. Cheltuielile de întreţinere şi banii de buzunar se ridică la circa 500 de lei pe lună, din câte am înţeles”, a menţionat inspectorul general al ISJ.

Popişcă a precizat că ISJ Tulcea nu are niciun rol în aprobarea cererilor operatorilor economici de înfiinţare a unor clase în sistem dual, acestea fiind transmise ministerului de resort, ISJ fiind informat despre cererile societăţilor private. AGERPRES