Laborator de ultimă generaţie lansat la Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti

Un laborator cu echipamente de ultimă generaţie adaptat celor mai recente tehnologii digitale, dedicat studenţilor şi profesorilor, a fost inaugurat la Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti.

De noul laborator vor beneficia aproximativ 1.000 de studenţi ai Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor.

Investiţia în acest laborator va permite studenţilor să testeze, să simuleze şi să pună în practică diferite tehnologii şi sisteme necesare funcţionării eficiente a noilor clădiri interconectate.

Prin intermediul acestui laborator de ultimă generaţie, studenţii vor acea acces deplin la cele mai recente tehnologii specifice industriei conectate, ajutându-i să se pregătească pentru o carieră în inginerie, în linie cu cerinţele industriei 4.0. Astfel, studenţii vor avea oportunitatea să proiecteze şi să configureze sisteme complete la nivelul actual de tehnologie.

Este al treilea laborator pus în funcţiune de Honeywell în acest an, compania inaugurând astfel de facilităţi în parteneriat cu Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică şi cu Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice din Timişoara.

“În contextul actual, în care viteza de evoluţie a noilor tehnologii este foarte mare, ciclurile clasice de educaţiei universitare se dovedesc uneori prea mici şi în întârziere, defazare faţă de evoluţia pieţei. (….) Aducerea acestor noi tehnologii în cele mai relevante centre de educaţie universitară duce la repararea acestor neajunsuri, la scurtarea acestor cicluri şi deci la o integrare mai rapidă a noilor tehnologii. (….) Avem aici la UTCB un laborator care va funcţiona interconectat cu laboratoare asemănătoare din Universitatea Politehnica din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Timişoara. În contextul actual din educaţia tehnică din România, această acţiune de colaborare inter-universitară în legătură directă cu piaţa ne dă o rază de speranţă pentru viitorul nostru comun”, a declarat decanul Facultăţii de de Inginerie a Instalaţiilor, Sorin Burchiu.

Prorectorul UTCB, Liviu Drughean, a spus că evenimentul se încadrează în politica universităţii de a crea condiţii noi pentru tineri. “Acest laborator are ziua de deschidere într-un an aniversar pentru învăţământul tehnic. Anul acesta nu numai că o să avem 100 de ani de Românie Modernă, dar avem 100 de ani de învăţământ tehnic superior în limba română în Ţara Românească. (….) UTCB este un important jucător în piaţa de ingineri, alături de încă patru universităţi tehnice pure care în momentul de faţă sunt constituite într-o alianţă românească a acestor universităţi care se numeşte ARUT. Evenimentul de astăzi se încadrează în politica universităţii de a crea condiţii noi pentru tineri (…) sunt nişte tineri de excepţie din generaţia lor pe care dorim să îi formăm, dorim să le dăm nişte cunoştinţe care să fie în pas cu tehnologiile actuale. Această uniune între mediul universitar şi mediul economic este de fapt un ajutor de susţinere pe care ni-l oferim reciproc. Acest ajutor pe care mediul economic ni-l dă astăzi se va întoarce spre mediul economic, fiindcă că inginerii care vor părăsi porţile facultăţii vor fi nişte ingineri care vor să şti să lucreze cu ultimele echipamente, cu ultimele instalaţii şi atunci tot acest ajutor se întoarce în mediul economic”, a arătat prorectorul UTCB.

Prorectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, George Darie, a declarat că vor fi trei universităţi conectate cu aceste trei categorii de laboratoare. “Vom avea o serie de laboratoare a căror principali beneficiari evident vor fi studenţii, dar într-un sistem conectat. Noi trebuie să urmărim o bună pregătire a studenţilor. Studentul de la construcţii să ştie ce se întâmplă la Politehnică şi aici trebuie să introducem în ecuaţie şi celălalt mare partener Politehnica din Timişoara. Deja vor fi trei universităţi conectate cu laboratoare Honeywell, studenţii vor putea beneficia de aceste trei categorii de laboratoare”, a afirmat George Darie. AGERPRES