Liga Studenţilor din Universitatea “Cuza” din Iaşi critică împărţirea “arbitrară” a cifrelor de şcolarizare

Liga Studenţilor din Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a criticat modul în care Ministerul Educaţiei Naţionale a stabilit cifrele de şcolarizare pentru anul universitar 2018 – 2019.

“Liga Studenţilor critică politizarea profundă a învăţământului superior de stat prin tăierea de către Guvern a peste 900 de locuri pentru masterat şi doctorat de la universităţile de prestigiu din România, ai căror reprezentanţi au avut poziţii critice şi incomode la adresa guvernării, şi redistribuirea acestora către universităţile ai căror rectori l-au susţinut pe actualul ministru al Educaţiei, Valentin Popa. De asemenea, organizaţia va susţine, în limita posibilităţilor legale, demersurile universităţilor din Consorţiul ‘Universitaria’ de a acţiona în instanţă Guvernul în vederea suspendării şi anulării actelor normative prin care s-a făcut repartizarea locurilor bugetate pentru învăţământul superior, solicitând totodată MEN să publice toate documentele care au stat la baza împărţirii locurilor bugetate”, se arată într-un comunicat transmis presei.

Potrivit sursei citate, Universitatea din Bucureşti, Universitatea “Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara, membre ale Consorţiului “Universitaria”, ar fi pierdut peste 1.000 de locuri la toate ciclurile de studii, iar acestea ar fi fost redistribuite către universităţile din Consorţiul ”Academica Plus”, al cărui preşedinte a fost Valentin Popa.

“De departe, cele patru universităţi au fost ‘penalizate’ pentru criticile constante aduse coaliţiei de guvernare şi pentru lipsa de susţinere faţă de ministrul Popa. Amintim faptul că rectorii universităţilor care sunt membre în Consorţiul ‘Academica Plus’ s-au opus, în general, introducerii finanţării diferenţiate pe criterii de calitate şi performanţă academică, pentru a nu pierde locuri bugetate. Aceştia l-au susţinut pe actualul ministru printr-o scrisoare publică, eveniment premieră în învăţământul românesc, majoritatea susţinând deschis actuala coaliţie de guvernare, fiind membri sau simpatizanţi ai PSD sau ALDE. Deşi Valentin Popa promisese că va urmări ca prioritate evaluarea şcolilor doctorale, prin repartizarea locurilor bugetate pentru doctorat, au fost lovite grav şcolile doctorale ale universităţilor de cercetare avansată şi educaţie, care produc rezultate concrete în cercetare, apreciate la nivel internaţional. În schimb, au primit locuri universităţi implicate în scandaluri legate de plagiate, considerate ‘fabrici de diplome”’, spun reprezentanţii Ligii Studenţilor de la Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi.

Ei arată că Universitatea din Bucureşti pierde 16,6% din locuri, Universitatea Babeş-Bolyai 12,5%, iar Universitatea “Cuza” aproape 10% din locurile la doctorat. “Având în vedere că, în general, prin reprezentanţii lor, universităţile au devenit focare de corupţie intelectuală, morală şi ideologică, îndemnăm cu tărie studenţii şi cadrele didactice deopotrivă, din toate instituţiile de învăţământ superior din ţară, să ia atitudine publică şi practică, cu demnitate, faţă de abaterile constante de la bunul simţ şi etica academică, care au adus sistemul de învăţământ românesc în prag de colaps”, se arată în comunicat.

Liga Studenţilor din Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi critică şi demiterea conducerii Consiliului Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior (CNSPIS). “Pe 14 martie, Valentin Popa a demis prin ordin de ministru componenţa întregului Consiliu Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior (CNSPIS), organismul care formulează recomandările în ceea ce priveşte alocarea cifrelor de şcolarizare, numind o nouă conducere şi o nouă componenţă. Decizia de demitere a fost una pur politică, Bogdan Murgescu, fostul preşedinte al CNSPIS, fiind unul dintre criticii politicilor duse de actuala coaliţie de guvernare în învăţământul superior, rectorii universităţilor din Consorţiul ‘Academia Plus’ făcând presiuni pentru demiterea lui. (…) Noul preşedinte al CNSPIS este Nicolae Postăvaru, un apropiat al rectorilor membri în PSD şi profesor de marketing în construcţii la Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti”, menţionează sursa citată.

Potrivit preşedintelui Ligii Studenţilor din Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Silvian-Emanuel Man, actuala alocare a cifrelor de şcolarizare este ”o ingerinţă nepermisă a Executivului în învăţământul superior, acesta depăşindu-şi atribuţiile legale cu scop punitiv, împotriva universităţilor libere, care nu s-au supus unor ingerinţe politice, care are ca unic scop descurajarea profesorilor vocali, care se exprimă critic la adresa puterii”. AGERPRES