Liviu Pop: Sper să avem toate manualele din trunchiul comun la începutul anului şcolar

Ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, a declarat, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, că speră ca la începutul anului şcolar elevii să aibă pe bănci toate manualele din trunchiul comun. “Toate manualele din trunchiul comun sper să le avem“, a spus ministrul, întrebat dacă poate da asigurări părinţilor, elevilor şi cadrelor didactice că în 11 septembrie vor fi gata toate manualele.

Pop a subliniat că “prioritatea zero” a mandatului său este ca, la începutul anului şcolar, fiecare elev să aibă manual din trunchiul comun. “Din cele 108 titluri, pentru că a fost, iarăşi, o dezbatere amplă, de ce sunt 108 titluri, în condiţiile în care sunt doar 20 sau 21 de discipline în trunchiul comun – toate acele 108 titluri au fost scoase la licitaţie pe programele şcolare – s-au prezentat doar la 25 din titluri editurile cu ofertă de manual. Din cele 25, la 18 au fost contestaţii”, a menţionat ministrul.

El a adăugat că, pentru toate cele 25 de discipline, lucrurile sunt “în regulă”. “Problema se pune la celelalte. (…) Întrebarea mea este pentru toate editurile, inclusiv Editura Didactică şi Pedagogică, de ce nu au depus oferte la toate disciplinele? Asta este prima mea întrebare. După finalizarea licitaţiei, o să vedem poate şi alte lucruri, mult mai degajaţi. Acum este o zbatere în spaţiul public care, din punctul meu de vedere, este alimentată artificial”, a spus Liviu Marian Pop.

El a adăugat că, după 7, respectiv 10 august, va comenta public despre toate “acuzele” pe care unele edituri a înţeles că le-ar fi făcut la nivelul ministerului. “O să-i întreb foarte frumos pe aceşti editori: interesul lor este unul economic sau unul pentru elevi? Pentru că avem zeci de discipline la care nu avem încă manuale, iar lucrul acesta trebuia să-l facă editurile, inclusiv Editura Didactică şi Pedagogică, care este în coordonarea Ministerului Educaţiei. Este un drept al elevului şi, atâta timp cât acest drept este în lege, eu, ca ministru, nu fac altceva decât să respect dreptul elevului la educaţie”, a conchis Liviu Marian Pop. AGERPRES