Mai multe instituţii şcolare din Miercurea Ciuc, reabilitate termic cu fonduri europene

Primele trei contracte pentru reabilitarea termică, pe fonduri europene, a unei grădiniţe şi a două şcoli generale din Miercurea Ciuc, au fost semnate în această lună, alte instituţii de învăţământ urmând să beneficieze de investiţii similare, a anunţat primarul municipiului, Ráduly Róbert Kálmán.

Acesta a precizat, într-o conferinţă de presă, că primul contract de finanţare, cu o valoare totală de aproximativ 4,2 milioane de lei, din care aproximativ 3 milioane de lei fonduri nerambursabile, vizează grădiniţa “Aranyalma” (“Mărul de Aur”), cu 268 copii şi 36 de angajaţi.

Proiectul de reeabilitare a şcolii “József Attila” are o valoare totală de circa 6,2 milioane de lei, din care peste 4,6 milioane lei sunt reprezentaţi de fondurile nerambursabile, alocate de UE şi Guvernul României, diferenţa constând în cofinanţarea primăriei. Beneficiarii investiţiei vor fi cei 760 de elevi şi 76 de dascăli şi personal auxiliar.

La şcoala generală “Liviu Rebreanu” proiectul are o valoare totală de circa 4 milioane de lei, din care peste 3 milioane lei fondurile nerambursabile, alocate de UE şi Guvernul României, restul contribuţia municipalităţii. De această investiţie vor beneficia 480 de elevi şi 60 de cadre didactice şi personal auxiliar.

Proiectele vizează, printre altele, reabiltarea sistemelor de încălzire şi a celor de furnizare a apei calde de consum, precum şi lucrări pentru instalarea sistemului de ventilare mecanică, pentru asigurarea calităţii aerului interior.

De asemenea, unităţile şcolare vor mai beneficia de echipamente tehnologice eficiente din punct de vedere energetic, precum şi de instalarea unor sisteme moderne de panouri fotovoltaice policristaline, montate pe acoperişul clădirilor.

Fondurile vor fi alocate în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Durata de implementare este de un an, dar primarul municipiului, Ráduly Róbert Kálmán, consideră că termenele vor fi depăşite, din cauză că nu se vor găsi executanţi pentru toate lucrările, ţinând cont că municipalitatea speră să câştige, în total, 11 proiecte de reabilitare cu fonduri europene a unor şcoli sau internate şcolare.

Raduly a subliniat importanţa acestor proiecte în condiţiile în care aproape toate clădirile şcolare din oraş au fost construite până în 1990 şi au o performanţă energetică slabă, fapt ce determină costuri mari ale energiei.

Primarul municipiului şi-a exprimat speranţa că peste cel mult doi ani “elevii din Miercurea Ciuc vor studia în săli de clase mai bine încălzite, profesorii vor putea preda în condiţii adecvate, iar părinţii vor putea lucra liniştiţi fiindcă şcoala le asigură copiilor educaţie în într-un mediu mai bun”.

La rândul său, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Creţu, a precizat, într-un comunicat de presă, că municipalitatea din Miercurea Ciuc este preocupată pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice şi de locuit, atât datorită faptului că zona este una cu temperaturi scăzute, cât şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor.

“Exemple de succes ale preocupărilor locale privind eficienţa energetică s-au înregistrat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, perioadă în care în Miercurea Ciuc au fost reabilitate termic sute de apartamente din clădirile de locuit. Considerăm că autorităţile administraţiei publice din Regiunea Centru au răspuns foarte bine obiectivului Axei Prioritare 3 din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, pentru a susţine dezvoltarea economiei locale eficiente energetic şi a societăţii orientate către utilizarea energiei verzi. Realizarea acestor investiţii va aduce beneficii întregii comunităţi locale, prin scăderea consumului de energie primară, costuri mai mici cu întreţinerea şi, implicit, resurse financiare pentru alte investiţii prin degrevarea bugetului local de cheltuielile cu sistemul tradiţional de încălzire”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru. AGERPRES