Marilen Pirtea: Subfinanţarea universităţilor timişorene – instrument perfid care discriminează vestul ţării

Subfinanţarea universităţilor timişorene prin reducerea numărului de locuri bugetate alocate de guvernanţi reprezintă ”o gravă eroare” prin care dezvoltarea regiunii de vest este ”frânată”, susţine rectorul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), prof. Marilen Pirtea.

“Dincolo de pierderile infime, dar nedrepte, pe care UVT le înregistrează prin alocarea preliminară a locurilor bugetate, marea pierdere pe care o produc decidenţii guvernamentali Timişoarei şi regiunii de vest este blocarea dezvoltării, prin plafonarea de ani buni a numărului de locuri alocate universităţilor timişorene”, afirmă Marilen Pirtea.

Rectorul UVT îşi susţine afirmaţia prin faptul că dezvoltarea îşi are rădăcinile în educaţie, iar plafonarea finanţării studiilor universitare va avea consecinţe dintre cele mai negative pentru viitorul regiunii, întrucât de modul în care se răspunde astăzi nevoilor de formare universitară depinde ritmul de dezvoltare pe termen lung al zonei, “iar deciziile guvernanţilor de azi ne sunt categoric defavorabile”.

“Subfinanţarea universităţilor timişorene este un instrument perfid prin care vestul ţării este discriminat în raport cu celelalte zone şi regiuni. În timp ce economia şi structurile comunitare culturale, administrative şi civice sunt în dezvoltare accelerată în ultimii zece ani în Timişoara, finanţarea publică a locurilor bugetate pentru întregul centru universitar timişorean bate pasul pe loc, ceea ce înseamnă în realitate un regres permanent faţă de nevoile tot mai mari ale mediului economic local şi regional”, susţine deputatul Marilen Pirtea.

El subliniază dezechilibrul dintre creşterea accelerată a bugetului Timişoarei, care s-a triplat în ultimii zece ani, şi stagnarea numărului de locuri finanţate de către guvern în universităţile timişorene, “pentru a înţelege că realitatea locală a depăşit cu mult politicile publice învechite ale celor de la centru”.

Pentru a corela tendinţele de dezvoltare locală cu suportul educaţional, ţinta pe termen scurt şi mediu a Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) ar trebui să fie, în opinia rectorului UVT, dublarea numărului de locuri bugetate public pentru centrul universitar timişorean. “O astfel de decizie ar reuşi să corecteze eroarea din ultimii ani, când MEN a finanţat între 5.000 şi 6.000 de locuri în universităţile timişorene, dar nici acest guvern nu are curajul de a interveni pentru corectarea acestei nedreptăţi flagrante”, spune Pirtea.

Rectorul punctează faptul că de mulţi ani MEN menţine cifrele anuale de şcolarizare pentru centrul timişorean într-un plafon nejustificat de coborât, în timp ce economia regiunii a produs în 2017 pentru export un volum sensibil egal cu cel al Bucureştiul (peste 8 mii de milioane euro anual) şi cu un PIB judeţean pe cap de locuitor care a depăşit 10.000 de euro anual, cu o mărime a populaţiei cel puţin egală cu a celorlalte oraşe poli regionali de dezvoltare (Cluj, Iaşi, Craiova).

“Cu toate acestea, Timişoara a rămas fără susţinere şi complet dezavantajată în ultimii zece ani în privinţa celei mai importante resurse de dezvoltare – numărul de locuri finanţate în universităţile publice. Spre comparaţie, Clujul beneficiază de aproape 16% din locurile bugetate alocate, în timp ce Timişoarei îi revin doar 9% din acestea”, spune Marlen Pirtea.

El propune comunităţii universitare timişorene să intervină unitar pentru deblocarea situaţiei induse de “deciziile învechite de la centru, nedrepte şi inadecvate” în raport cu nevoia de susţinere a educaţiei superioare timişorene. AGERPRES