Matematicieni de top participă la o conferinţă organizată la Universitatea “Ovidius” din Constanţa

univ ovidius.jpgPeste 70 de matematicieni din şapte ţări, printre care nouă specialişti de top la nivel mondial în domeniul Matematică Aplicată, vor participa, în perioada 16-19 octombrie, la Universitatea “Ovidius” din Constanţa, la a o ediţie jubiliară a conferinţei şi atelierului de lucru “Workshop on Mathematical Modelling of Environmental and Life Sciences Problems”.

Reprezentanţii universităţii constănţene au informat, luni, printr-un comunicat remis presei, că la eveniment vor participa cu lucrări peste 50 de specialişti din Spania, Israel, Germania, Norvegia, Republica Cehă, SUA, dintre care nouă “Invited speakers” – specialişti de top la nivel mondial în domeniul Matematicii Aplicate, precum şi 20 de specialişti din România.

Conferinţa internaţională “Workshop on Mathematical Modelling of Environmental and Life Sciences Problems” a fost iniţiată în anul 2002 de către Institutul de Statistică Matematică şi Matematică Aplicată “Gheorghe Mihoc – Caius Iacob” al Academiei Române (ISMMA), Bucureşti, având ca principală motivaţie un proiect comun de cercetare al ISMMA cu Forschungscentrum Juelich, Germania.
Primele două ediţii ale conferinţei au fost organizate de ISMMA în Bucureşti (2002 şi 2003), sub denumirea “Workshop on Mathematical Modelling of Environmental Problems”, având ca tematică direcţiile de cercetare din proiectul comun: dezvoltarea şi aplicarea unor modele matematice şi programe de calcul ştiinţific în probleme de mediu.

Începând cu anul 2004, pe baza unui protocol de colaborare semnat între ISMMA şi Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii “Ovidius” din Constanţa, s-a convenit schimbarea denumirii workshop-ului în “Workshop on Mathematical Modelling of Environmental and Life Sciences Problems” şi organizarea următoarelor şapte ediţii la Constanţa.

“Tematica workshop-ului a rămas concentrată pe dezvoltarea şi aplicarea unor modele matematice şi programe de calcul ştiinţific, dar, pe lângă probleme de mediu, s-a extins la biologie, biomedicină, reconstrucţia de imagini în (geo)tomografia computerizată, algoritmi numerici performanţi în mecanica fluidelor, probabilităţi şi statistică”, au menţionat reprezentanţii Universităţii “Ovidius” în comunicatul citat. AGERPRES