Ministerul Educaţiei sesizează organele de urmărire penală privind fraudele în transferul elevilor de clasa a IX-a din Suceava

suceava_isj.jpgMinisterul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECŞ) va sesiza organele de cercetare penală privind săvârşirea unei posibile infracţiuni de abuz în serviciu în legatură cu modalitatea de aprobare a transferurilor elevilor de clasa a IX după repartizarea computerizată din judeţul Suceava, informează un comunicat al MECŞ remis luni.

O echipă a Corpului de control al ministrului Educaţiei a efectuat, în perioada 11-14 august, un control la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava pentru verificarea unor proceduri privind admiterea în învăţământul liceal de stat în anul şcolar 2015-2016.

“Mai precis, soluţionarea situaţiilor speciale apărute după repartizarea computerizată. În sensul definit de metodologie, prin ‘situaţii speciale’ se înţeleg situaţiile medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi”, arată sursa citată.

La propunerea echipei de control, ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a aprobat anularea transferurilor aprobate cu încălcarea prevederilor legale, cercetarea disciplinară a membrilor comisiei de admitere a ISJ Suceava pentru încălcarea prevederilor legale privind transferul elevilor şi sesizarea organelor de cercetare penală privind săvârşirea unei posibile infracţiuni de abuz în serviciu în legătură cu modalitatea de aprobare a transferurilor elevilor după repartizarea computerizată.

Potrivit MECŞ, din documentele verificate, s-a constatat că, dintr-un total de 523 de cereri de transfer depuse, dintre care şapte în afara termenului stabilit, au fost aprobate 386 de cereri. Dintre cele 386 de cereri aprobate, pentru 332 de elevi transferul s-a realizat fără respectarea prevederilor legale prevăzute de Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceeal de stat.

“Precizăm în acest sens că, la nivelul inspectoratului, nu a fost elaborată o procedură proprie de aprobare a acestor cereri de transfer, criteriile suplimentare de departajare fiind cuprinse într-un proces verbal din data de 27.05.2015. Comisia Judeţeană de Admitere nu a putut prezenta motivaţii temeinice, susţinute legal, în privinţa criteriilor proprii, pentru care nu a solicitat aprobarea Comisiei Naţionale de Admitere. De asemenea, echipa de control a constatat că cererile aprobate nu sunt însoţite de documente care să justifice situaţiile speciale invocate. Comisia Judeţeană de Admitere a fost condusă de Cristina Teodorovici, inspector şcolar general adjunct, şi a fost constituită din 10 membri (şapte inspectori şcolari din cadrul inspectoratului şcolar, un cadru didactic şi doi informaticieni)”, se arată în comunicat.

De asemenea, compararea notelor obţinute de elevi la Evaluarea Naţională cu ultima notă de admitere din liceele în care au fost transferaţi a relevat, în numeroase cazuri, diferenţe cuprinse între 1 punct şi 2,83 puncte. Doar pentru 54 de cereri au fost respectate prevederile legale: 38 îndeplinesc condiţia cu privire la media de admitere, 12 sunt cazuri de fraţi gemeni sau tripleţi, două sunt cereri de transfer la profil vocaţional, iar alte două cereri aprobate au fost susţinute cu documente care dovedesc afecţiuni medicale grave. MECŞ este consecvent în ceea ce priveşte descurajarea prin măsuri ferme a oricăror tendinţe de încălcare a reglementărilor legale, se mai arată în comunicatul citat. AGERPRES