Noi proiecte de legi in domeniul educatiei

edu gate.jpgConsortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati – EDU GATE, in parteneriat cu Blocul National Sindical, EDU CER si Fundatia Romana pentru Promovarea Calitatii au facut public, pe 13 mai, un pachet de opt proiecte de legi care, sustin autorii, “ar putea reforma sistemul de educatie din Romania”.

Proiectele de legi vor fi inaintate Guvernului, partidelor politice, Parlamentului. Cele opt propuneri legislative sunt legea invatamantului superior, legea invatamantului preuniversitar, legea calitatii in invatamantul superior, statutul personalului didactic, legea descentralizarii in educatie, legea formarii continue, legea educarii pentru copii cu nevoi speciale, organigrama functionala a Ministerului Educatiei.

“Ce facem azi este un prim gest cu care noi si organizatiile incercam sa venim catre politicieni si opinia publica. Sistemul educational asteapta o solutie. Gestul de azi e o prima reactie a societatii civile cu privire la demersul prezidential pentru reforma in educatie”, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele BNS, Dumitru Costin. La randul sau, presedintele EDUGATE, Florian Colceag, a spus ca s-a lucrat timp de doi ani pentru realizarea acestor proiecte de legi, subliniind ca acestea preiau principalele prevederi ale proiectelor elaborate de comisia prezidentiala pentru educatie.

La randul sau, prof. dr. Cornel Radu a spus ca se doreste implementarea cat mai bine a Procesului Bologna in Romania si armonizarea cu situatia invatamantului superior din UE. “Nu s-a inteles ca ciclurile de la medicina, unde se fac sase ani, si arhitectura, unde se fac cinci ani, reprezinta doua cicluri de studii si nu e totuna cu unul care a studiat trei ani”, a aratat profesorul. In opinia sa, rectorul trebuie ales de universitati “intr-un mod special”, acest lucru fiind lasat la latitudinea institutiilor de invatamant superior.El a mentionat ca se propune ca alocatia sa fie adresata studentului si prin atribuire.

Presedintele EDU CER, Stefan Vlaston, a spus ca legea invatamantului preuniversitar propusa de cele trei organizatii si sindicat vine cu multe noutati. In acest proiect, ca si in cazul proiectului de lege al comisiei prezidentiale, invatamantul este axat pe elev, nu pe manual, pe dezvoltarea abilitatilor, si nu pe memorare, totodata sistemul educational fiind depolitizat. Vlaston a subliniat ca proiectul prevede cresterea nivelului de competenta permanenta pentru educatori si indeamna scolile la perfectionare.

In ceea ce priveste descentralizarea si depolitizarea, Stefan Vlaston a spus ca potrivit proiectului realizat, unitatile de invatamant vor avea un consiliu de administratie format din o treime parinti, o treime profesori si o treime reprezentanti ai consiliului local. In opinia sa, nu este bine ca primarul unei localitati, unui municipiu sau judet sa se bage in treburile de educatie, numind directorul. Totodata, proiectul prevede ca Ministerul Educatiei si consiliul local sa poata dizolva consiliul de administratie al scolilor, atunci cand acesta nu are rezultate bune.

Potrivit proiectului propus miercuri, Ministerul Educatiei se va ocupa de proiecte, reglementari, politici educationale, in timp ce inspectoratul va analiza periodic aplicarea curriculei, va organiza olimpiade, concursuri si examenele de admitere.Totodata, administrarea retelei scolare locale va fi facuta de Consiliul local sau judetean. Proiectul propus de cele trei organizatii prevede si infiintarea unei societati nationale a educatorilor, la care sa se poata afilia cadrele didactice. Aceasta societate se va ocupa de respectarea codului etic, de intrarea, iesirea din sistem a cadrelor didactice, interesele profesionale si de formare a acestora.

O noutate propusa de proiectul de lege este aceea ca alocatiile copiilor sa fie platite de scoli, si nu cum se intampla in prezent, de catre oficiile postale. Proiectul de lege a invatamantului preuniversitar prevede ca elevii sa treaca dintr-o clasa in alta numai daca au media 6. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca orice opinie trebuie luata in considerare si, prin urmare, va citi cu atentie si va analiza proiectele de lege date publicitatii miercuri.