O delegaţie de experţi ai sistemului de învăţământ danez VIA University College vizitează România

Aprecierea programelor de educaţie daneze vine din felul în care sistemul de învăţământ reuşeşte să descopere din timp interesele şi pasiunile fiecărei personalităţi în parte şi să adauge acesteia responsabilitate şi angajament, declară decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Bucureşti, Lucian Ciolan, gazda unei delegaţii de experţi ai sistemului de învăţământ danez VIA University College.

“Fericirea este un concept simplu. E vorba de faptul că oamenii, pentru a putea să înveţe şi să aibă rezultate prin învăţare, trebuie să aibă o stare de bine, să fie mulţumiţi, fericiţi şi să se simtă confortabil. Niciunul dintre noi nu poate să înveţe dacă avem foarte multe griji şi stres”, a subliniat Lucian Ciolan, vineri, la deschiderea primului birou de reprezentare VIA în România, ca o platformă de colaborare între sistemele de învăţământ român şi danez.

Potrivit expertului danez VIA University College, Erik Hygum, biroul se deschide în România după mai bine de cinci ani de activitate, atât în domeniul educaţiei timpurii cât şi în cel al formării profesorilor şi pedagogiei sociale. “Apreciem nespus sistemul de învăţământ românesc şi credem că încrucişarea rigorii şi a disciplinei învăţării în România alături de deschiderea educaţiei daneze spre creativitate, inovaţie şi plăcerea în spaţiul şcolar poate duce spre un sistem educaţional hibrid, extrem de competitiv mondial”, a spus Erik Hygum.

El mai spune că în Danemarca se aplică aceste principii ale sistemului de educaţie enunţat până la nivelul liceului, evaluările deţinând un loc secundar în priorităţile învăţământului obligatoriu. “Totul este conceput astfel încât să fie evitate situaţiile stresante atât pentru elevi, profesori sau directorul de şcoală. Evaluările principale se bazează pe discuţii libere şi proiecte iar când vorbim de testări scrise, rezultatele acestora sunt cunoscute doar de profesori, în niciun caz de părinţi sau copii. Testările scrise au doar rolul de a observa din timp dificultăţile în procesul de învăţare şi de a le corecta cu metode adaptate”, a detaliat expertul danez.

La rândul său, Peter Nielsen Wellendorf, director al Departamentului Relaţii Internaţionale în cadrul Universităţii College, a spus că regula numărul unu în ceea ce priveşte educaţia copilului danez este acela de a veni cu plăcere la şcoală. “Dacă obţinem asta de timpuriu, procesul învăţării vine de la sine, la fel şi acumularea de informaţii, aptitudini ce se câştigă în timp scurt şi la nivel performant”, a arătat Peter Nielsen Wellendorf.

În context, decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Lucian Ciolan, a spus că, din păcate, în România încă se foloseşte modelul de transmitere a informaţiei în şcoală care ulterior nu poate fi utilizată corespunzător în lumea reală.

Cât priveşte metodologia daneză în educaţia copiilor, el a spus că aceştia îşi petrec 70% din timp afară indiferent de starea vremii, în timp ce copiii din România nu prea au contact cu lumea reală, ei fiind educaţi în cea mai mare parte în spaţii închise. “Eu cred că o parte din eşecul din sistemul de educaţie nu e datorat faptului că avem copii mai slabi decât în Danemarca şi nici a faptului că avem profesori mai slabi, ci pentru că oamenii nu au o stare mentală care să-i agaţe de conceptul de învăţare (n.r. – conceptul danez)”, a afirmat Lucian Ciolan.

Cu privire la parteneriatul cu experţii danezi, acesta a precizat că deja se derulează un proiect cu o creşă în zona Arcului de Triumf, centru în care copiii sunt educaţi în sistem danez. “Ne gândim la o grădiniţă şi şcoală primară care să adapteze metodologia daneză la spaţiu şi cultura noastră şi mai mult la programe de studii universitare care să formeze specialişti cu astfel de metode. Un exemplu este şi un program aflat în derulare tot de un an în care studenţii români învaţă în Danemarca, iar studenţii danezi în România urmând ca la finalul studiilor să obţine diplome de la cele două universităţi.”, a spus Lucian Ciolan. AGERPRES