O echipă a Universităţii Politehnica Timişoara a câştigat locul I al Big Idea Challenge 2018

O echipă formată din patru studenţi ai Universităţii Politehnica Timişoara a cucerit locul I şi Marele Premiu al competiţiei Big Idea Challenge 2018, organizată de Microsoft, proiectul câştigător putând oferi informaţii relevante atât celor din zone deficitare în personal specializat în analiza radiografiilor, cât şi experţilor. Echipa VisionX a fost formată din patru studenţi de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Politehnica Timişoara (Ştefan Iarca, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu, Andrei Tenescu), îndrumaţi de lector dr. ing. Sebastian Fuicu.

“Practic, sistemul creat de studenţii de la Politehnica timişoreană analizează cu ajutorul inteligenţei artificiale radiografiile, le compară cu cele circa 200.000 aflate în baza de date, iar pe baza unui algoritm creat de echipa VisionX pune diagnosticul”, arată un comunicat al Universităţii Politehnica Timişoara.

Proiectul VisionX este un sistem construit pentru a detecta automat anomaliile şi bolile din corpul uman, cu ajutorul radiografiilor, Azure Machine Learning şi Azure Functions.

Rezultatul este meritoriu şi prin prisma faptului că în concurs au fost înscrise sute de echipe din peste 40 de ţări.

În cadrul Big Idea Challenge, competitorii şi-au “vândut” ideile, juriul le-a ales pe cele mai interesante şi le-a oferit premii în bani în valoare de 3.000 de dolari pentru primul loc, 2.000 de dolari pentru al doilea şi 1.000 de dolari pentru cel de-al treilea.

Echipa lucrează acum la punerea în practică a proiectului, cu care se va prezenta apoi la Imagine Cup Global Competition 2018, organizată tot de Microsoft, cu premii de 100.000 de dolari. Până în luna mai trebuie trimis proiectul pentru etapa naţională a competiţiei. AGERPRES