O şcoală din Timişoara este implicată în integrarea refugiaţilor minori în unităţi de învăţământ

O şcoală generală din Timişoara este implicată în proiecte Erasmus privind dreptul la educaţie al refugiaţilor, prima etapă urmând să aibă loc în perioada 11-15 februarie, când aici se vor reuni profesori din cinci ţări şi din Româna, care vor discuta cele mai bune soluţii pentru situaţia acestor copii.

“Profesori din Turcia, Grecia, Bulgaria, Italia şi Polonia vor participa la Şcoala Gimnazială nr.16 din Timişoara, la prima întâlnire din cadrul proiectului Erasmus+ Programme – Strategic Partnership ‘Dreptul la educaţie al refugiaţilor’, şcoală care este implicată, pentru următorii doi ani, în acest parteneriat”, a declarat profesorul Octavian Horia Minda.

Obiectivul principal al acestui proiect este integrarea în şcoală a copiilor refugiaţi, dar abordează şi o serie de alte teme, precum ce valori culturale şi democratice ar trebui cultivate, care sunt riscurile cu care s-ar putea confrunta beneficiarii acestui proiect sau ce metode didactice ar fi mai eficiente.

“Prin acest proiect, profesorii din şcoala noastră beneficiază de schimburi de experienţă şi workshopuri în fiecare din ţările partenere. În unele mobilităţi vor fi implicaţi şi elevi care la rândul lor vor fi integraţi în şcolile partenere, pentru o întreagă săptămână”, explică managerul proiectului.

Această primă întâlnire de proiect îşi propune să identifice problemele specifice fiecărei ţări privind integrarea refugiaţilor în şcoală şi în societate, să planifice activităţile şi responsabilităţile fiecărui partener.

Profesori din Grecia şi Turcia vor susţine lecţii în limba lor maternă pentru elevii şcolii din Timişoara, care astfel se vor confrunta pentru o oră cu situaţia elevului refugiat integrat într-o altă limbă şi cultură. Proiectul va avea o durată de doi ani. AGERPRES