Omagierea acad. Grigore C. Moisil – 60 de ani de la înființarea secției “Mașini de Calcul” la Universitatea din București

Pe 9 ianuarie 2019, în amf. Spiru Haret, la Facultatea de Matematică și Informatică se organizează o conferință de omagiere a acad. Grigore C. Moisil cu privire la înființarea secției/specializării „Mașini de Calcul”. 10 ianuarie 1906 este ziua de naștere a lui Grigore C. Moisil.

În anul univ. 1960/1961 acad. GRIGORE C. MOISIL (10 ian. 1906-21 mai 1973) a înființat secția “Mașini de Calcul” la Facultatea de Matematică și Fizică din cadrul Universității din București, după ce în anul 1959/1960 se înființase secția “Statistică și Calcul”. În anul următor, această secție s-a separat în specializările “Statistică“ și “Mașini de Calcul”. Aceste specializări erau urmate de studenți în ultimii doi ani de studii (în acea vreme studiilor la matematică durau 5 ani).

Trebuia să descoperim o meserie nouă, să aflăm ce înseamnă “a programa la calculator”. Știam că vom avea un calculator; la IFA, calculatorul CIFA 3, care se construia pentru Centrul nostru de calcul. Ce trebuie să facă un matematician la un Centru de calcul? Centrul de calcul a căutat, încă din 1963, să învețe pe alții Știința calculatoarelor.” Gr. C. Moisil, extras din prefața la cartea Stelian Niculescu, “Ïnițiere în FORTRAN”, Editura Tehnică, 1972.

Vor fi prezenți invitați de onoare, oameni care l-au cunoscut pe acad. Grigore C. Moisil. Se vor face prezentări audio-video care să reflecte personalitatea profesorului Grigore C. Moisil, vizionarul care a introdus informatica în România. De asemenea, se va face o prezentare a lucrării “Istoria informaticii românești. Apariție, dezvoltare și impact. Oameni, organizații, evenimente, rezultate și tehnologii“, ce este în curs de elaborare pentru publicare.

Invitați de onoare, oameni care l-au cunoscut pe acad. Grigore C. Moisil:

– Prof. dr. Ioana MOISIL, Prof. dr. Stelian NICULESCU, Dr. Dan FARCAȘ, Prof. dr. Vasile BALTAC, Prof. dr. Afrodita IORGULESCU, Prof. dr. Eufrosina OTLĂCAN, Prof. dr. Nicolae POPOVICIU, Prof. dr. Radu HOMESCU, Prof. dr. Eduard RĂDĂCEANU.

– Prof. dr. Dragoș VAIDA, Prof. dr. Ion VĂDUVA, Prof. dr.  Constantin P. POPOVICI, Acad. Gheorghe PĂUN, Prof. dr. Ioan TOMESCU, Prof. dr. Sergiu RUDEANU, Prof. dr. Ioan CUCULESCU, Prof. dr. George DINCĂ, Prof. dr. Virgil CĂZĂNESCU, Prof. dr. Adrian ATANASIU, Prof. dr. Horia GEORGESCU, Prof. dr. Ileana POPESCU, Prof. dr.  Denis ENĂCHESCU, Prof. dr. Tudor BĂLĂNESCU, Prof. dr. Liliana POPESCU,  Prof. dr. Marin POPA, Mihail Cherciu, Matei BOGDAN, Maria LOVIN.