Ordonanta de inghetare a salariilor dascalilor a fost respinsa de comisia de specialitate a Camerei Deputatilor

bani_inghetati.jpgComisia de invatamant a Camerei Deputatilor a respins, pe 25 februarie, ordonanta Cabinetului Tariceanu a inghetare a majorarii salariilor profesorilor cu 50%, in conformitate cu decizia CCR, care a declarat neconstitutional acest act normativ.

Ordonanta emisa de fostul Executiv si discutata miercuri de comisia de specialitate a Camerei amana pana pe 1 aprilie majorarea cu 50% a salariilor profesorilor si anuleaza astfel legea initiata de PSD. Ordonanta in cauza a fost contestata la Curtea Constitutionala, care a decis ca actul normativ incalca Legea fundamentala.

In acest context, Oana Badea, secretar de stat la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, prezenta miercuri la discutiile din comisie, a amintit de decizia CCR si a solicitat deputatilor respingerea ordonantei de urgenta.

“Este vorba de celebra lege 50%, cu impactul respectiv”, a amintit la randul sau social-democratul Anghel Stanciu. “La comisie s-a prezentat o ordonanta care prevedea o majorare de 5%. Noi n-am facut mare lucru, i-am mai pus un zero. Am facut-o constient si suntem convinsi ca, asa cum a spus si Obama, investitia cea mai importanta este in invatamant”, a continuat Anghel Stanciu. El a afirmat ca ordonanta de inghetare a lefurilor este “un manifest antiscoala” si a declarat ca Ministerul Educatiei “evita sa spuna cat vor fi cresterile salariale”.

De asemenea, liberalul Marian Stroe a acuzat ministerul ca “se ascunde in spatele ordonantei discutate de comisie, pentru a nu oferi un punct de reper cand se vor face majorarile salariale”. Ordonanta va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional, cu raport de respingere din partea Comisiei de invatamant.