Peste 2 milioane de lei pentru achizitionarea de imobile scolare in judetul Timis

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a aprobat alocarea a 2,7 milioane de lei judetului Timis pentru achizitionarea de imobile, gradinite, scoli, grupuri scolare si licee, care le-au fost retrocedate proprietarilor de drept, dar in care isi desfasoara activitatea
peste 5.000 de copii.
Inspectorul general adjunct Halasz Ferenc a declarat ca sumele se vor transfera integral bugetelor locale, prin intermediul Inspectoratul Scolar Judetean, si vor fi completate, dupa caz, cu fonduri din bugetele locale. ”Din suma primita vom putea achizitiona patru unitati scolare, respectiv scolile generale cu clasele I-VIII din Comlosu Mare, Comlosu Mic si Masloc, retrocedate Bisericii Romano-Catolice, si scoala similara din Tormac, retrocedata Bisericii Reformate”, a spus Halasz.

Achizitia imobilelor retrocedate se va face de catre primarii, in termen de 90 de zile de la adoptarea Hotararii de Guvern, in caz contrar sumele fiind restituite la bugetul Ministerului Educatiei. Odata cumparate, imobilele vor trece in proprietatea domeniului public al localitatilor.

In urmatorii ani, mai multe unitati scolare din Timisoara isi vor desfasura activitatea in sedii retrocedate pentru care administratia locala va fi obligata sa plateasca proprietarilor chirie. La nivelul intregului judet, sunt 78 de cladiri revendicate, in care functioneaza institutii de invatamant, majoritatea fiind revendicate de bisericile romano-catolice, ortodoxe sau reformate.

In prezent, in judet exista aproape 300 de gradinite, dintre care 29 private, iar restul de stat, aproape un sfert dintre acestea desfasurandu-si activitatea in imobile retrocedate.
Sase mari licee timisorene trebuie retrocedate Episcopiei Romano-Catolice.

Spre deosebire de alte sedii, unde proprietarii de drept si autoritatile locale nu au gasit o cale amiabila de rezolvare a problemelor, elevii si profesorii din cele sase licee timisorene pot sta linistiti. Episcopia Romano-Catolica este dispusa sa poarte negocieri, pentru a evita ”aruncarea” in strada a celor peste 5.000 de elevi de la Colegiul Tehnic de Vest, Liceul ”Bartok Bela”, cu predare in limba maghiara, Colegiul Tehnic ”MIU”, Colegiul National Banatean, Liceul ”Dositei Obradovici”, cu predare in limba sarba si
cladirea din Piata Unirii a Liceului german ”Nicholaus Lenau”, unde invata elevii din ciclul primar.