Peste 500 de medicii orelişti din ţară şi străinătate au participat la Conferinţa Naţională de ORL organizată de UVVG

uvvg_orl.jpgUniversitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad a organizat, în perioada 11-14 mai 2011, în Campusul Universitar “Vasile Goldiş”, în premieră naţională, în parteneriat cu Societatea Română de ORL şi Chirurgie Cervico-Facială, Colegiul Medicilor din România, Conferinţa Naţională de ORL “Prezent şi perspective în Otorinolaringologie”, cu participare internaţională.

La lucrări au participat renumiţi profesori şi medici specialişti ORL din ţară şi străinătate, care au dezbătut o serie de probleme medicale, precum şi implantul cohlear.

Dintre medicii orelişti care au onorat Conferinţa îi amintim pe prof. univ. dr. Silviu Albu, preşedintele Societăţii Române de ORL, conf. univ. dr. Sorin Başchir, din cadrul Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară a UVVG, preşedinte al Conferinţei, prof. univ. dr. Hans Peter Zenner, preşedinte de onoare al Conferinţei, şeful Clinicii Tubingen (Germania), prof. univ. dr. Friedrich Bootz, şeful Clinicii ORL din Bonn (Germania), prof. univ. dr. Manuel Bernal – Sprekelsen, şeful Clinicii ORL, din cadrul Hospital Clinic Barcelona (Spania), prof. univ. dr. Herman Kingma, şeful departamentului de vestibulogie clinică din cadrul Universităţii Maastricht (Olanda), prof. univ. dr. Andre Sultan, preşedintele Societăţii de Otologie din Paris, precum şi peste 400 de medici orelişti din România şi 30 din Europa şi Asia.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, a subliniat, în cadrul conferinţei de presă din data de 12 mai 2011, că, Senatul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad a fost şi este preocupat de asigurarea bazei didactico-materiale, respectiv de spaţiile de învăţământ şi cercetare similare cu instituţiile cu tradiţie în învăţământul medical. “Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” a contribuit la dotarea unui Laborator de depistare şi cercetare a patologiei rino-alergice, în cadrul Clinicii ORL din cadrul Spitalului Clinic Municipal Arad, cu un aparat medical fototerapeutic pentru tratarea rinitei alergice, echipament de laborator pentru diagnosticarea alergiilor, rinomanometru, în valoare de 236.000 euro”.

De asemenea, Laboratorul de video-endoscopie rinosinuzală şi faringo-laringiană, este dotat prin achiziţie din fonduri proprii alocate de Senatul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” Arad, iar valoarea aparatelor se ridică suma de peste 50.000 euro. “Video-endoscopul rinosinuzal şi faringo-laringian este cel mai performant din vestul ţării. Aparatul creşte performanţa diagnostică, şi în egală măsură, creşte complexitatea intervenţiilor chirurgicale în sfera afecţiunilor ORL, marea lor majoritate putându-se efectua acum endoscopic”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”.

Prof. univ. dr. Hans Peter Zenner, preşedinte de onoare al Conferinţei, şeful Clinicii Tubingen (Germania), a prezentat importanţa conferinţei organizată de UVVG şi relaţiile de colaborare a Universităţii cu clinica pe care o conduce, iar prof. univ. dr. Andre Sultan, din Paris, s-a referit la importanţa implantului cohlear. “Acest implant este un mic dispozitiv electronic folosit ca tratament al surdităţii profunde bilaterale. Copilul se poate naşte hipoacuzic, sau poate deveni hipoacuzic după meningită, oreion sau otită. Implantul cohlear este programat sa funcţioneze în raport cu nevoile şi gradul de surditate al copilului”.

Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” are în derulare mai multe contracte de cercetare desfăşurate în Clinicile universitare dintre care le amintim pe următoarele: Proiect PHARE CBC Transfrontalier HU-RO 2009-2011, Studiul în vitro al unor extracte vegetale de origine naturală, cu accent pe efectul lor potenţial antitumoral, Proiect PNCDI II, Explorarea sistemului biologic integrativ implicat în efortul muscular maximal; PNCDI II PROGRAMUL 4 PARTENERIATE: Nanoparticule hepatoprotectoare cu biodisponibilitate crescută; Proiect PNCDI – Noi strategii terapeutice alternative ale imunosenescentei şi senescentei precoce (acronim AGEING); GAR – Cercetări privind implicarea unor xenobiotice în patologia hepatică şi hepatoprotecţia realizată prin bioprotectori naturali de origine vegetală.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al UVVG, alături de prof. univ. dr. Hans Peter Zenner, preşedinte de onoare al Conferinţei, şeful Clinicii Tubingen (Germania)

Prof. univ. dr. Andre Sultan, din Paris şi prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al UVVG