Preşedintele Academiei Române a adus un elogiu dascălului român, primul din istoria acestui for

haiduc_ionel_mare.jpgPreşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a adus, vineri, un elogiu dascălului român şi a evidenţiat, în discursul rostit la aniversarea a 140 de ani de la întemeierea Colegiul naţional pedagogic ”Gheorghe Lazăr”, că acesta este cel dintâi dedicat învăţătorului din istoria prestigiosului for cultural şi ştiinţific.

“Din păcate, niciun membru al Academiei Române nu s-a gândit până acum să rostească un cuvânt de recepţie dedicat profesorului şi dascălului. Încerc să o fac eu acum, pentru că la originea fiecărei cariere, şi mai ales a unei cariere de succes, stă un învăţător. Lucian Blaga, în discursul de recepţie la Academia Română, rostit în 5 iunie 1937, aducea un elogiu satului românesc, iar Liviu Rebreanu, în 29 mai 1940 – ţăranului român”, a spus acad. Ionel Haiduc, amintind că el a avut privilegiul de a avea o învăţătoare cu totul deosebită, la Şcoala “Ioan Bob” din Cluj, iar după ce mulţi ani nu o mai văzuse, primul lucru pe care l-a făcut după primirea sa în Academia Română a fost să îi facă o vizită, pentru a împărţi împreună această bucurie.

Acad. Ionel Haiduc a subliniat că instituţia clujeană de învăţământ preuniversitar pedagogic a avut o istorie frământată, cu schimbări de nume şi de structură, dar şi-a adus tot timpul o contribuţie deosebită la educarea unor tineri români, chiar de la întemeierea sa. “În afară de numele de prestigiu care au absolvit Colegiul, aş aduce un omagiu şi un elogiu acelor mulţi învăţători anonimi, care în oraşele şi satele noastre aprind o făclie, o scânteie în mintea copiilor. Avem mare nevoie de învăţători bine pregătiţi profesional, dar şi sufletişti, care să fie capabili să câştige inima copiilor. Societatea se face încă vinovată că ţine în umbră această profesie, cu oameni de obicei devotaţi şi cu dragoste faţă de copii, capabili să aprindă în inima copiilor scânteia de care vorbeam”, a spus preşedintele Academiei Române.

El a salutat, în numele Academiei Române şi în nume personal, această şcoală cu prilejul aniversării. “Eu nu am ambiţii atât de mari, precum domnul ministru Daniel Funeriu, să ne întâlnim la aniversarea a 200 de ani de la întemeierea acestui colegiu, aş fi bucuros să ne revedem la 150 de ani. Sunt fericit să salut, în numele Academiei Române şi în nume personal, această şcoală cu prilejul unei frumoase aniversări”, a afirmat acesta.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a participat, vineri, la aniversarea Colegiului Naţional Pedagogic “Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca şi le-a promis elevilor şi profesorilor că va veni şi la marcarea bicentenarului acestei unităţi şcolare. “Eu sunt născut în 1971 şi vă promit că voi veni aici şi când veţi celebra 200 de ani de existenţă”, a spus ministrul Daniel Funeriu.

La evenimentul aniversar al instituţiei de învăţământ clujene au participat reprezentanţi ai mediului academic, profesori din liceele pedagogice din Transilvania, sute de elevi şi părinţi. AGERPRES