Primarul Sucevei cere părinţilor să nu să dea bani la şcoală, pentru că finanţarea o asigură municipalitatea

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că municipalitatea asigură finanţarea necesară pentru funcţionarea şcolilor şi pentru bunuri şi servicii, iar directorii de unităţi de învăţământ şi cadrele didactice nu trebuie să ceară bani de la părinţi pentru diverse cheltuieli.

Primăria asigură fondurile necesare în bugetul şcolilor pentru bunuri şi servicii. (…) Am dat anul acesta circa 1,5 milioane de lei pentru creşterea siguranţei elevilor şi profesorilor în şcoli. Chiar mă deranjează să se ceară bani părinţilor. Nu trebuie niciun leu la fondul clasei, nici la pază, la nimic”, a spus Lungu, după ce a primit informaţii că la unele şcoli din oraş se mai cer bani părinţilor pentru asigurarea pazei. El a precizat că unităţile de învăţământ primesc bani de la primărie şi trebuie să angajeze o firmă în urma unei selecţii conform legislaţiei de achiziţii publice, admiţând că sumele prevăzute pentru pază ”sunt modeste”, între 30.000 şi 50.000 de lei.

Primarul Sucevei a spus că şcolile ”trebuie să-şi dea interesul” şi să facă procedurile corecte pentru ”a angaja cheltuielile”. ”Atunci pentru ce mai cheltuim milioane de lei pe an pentru utilităţi? Internetul îl plătesc părinţii, paza o plătesc părinţii, fondul clasei pentru cretă şi burete îl dau părinţii. E o chestie care nu mi se pare corectă. Aici e şi vina profesorilor. Nu este necesar acest fond al clasei, nu este necesară nicio cheltuială”, a afirmat Lungu şi le-a transmis, totodată, directorilor de şcoli care au probleme de acest fel, să se adreseze primăriei, pentru că ”aceste sume sunt foarte mici în comparaţie cu celelalte sume necesare funcţionării unei şcoli”. AGERPRES