Primii paşi spre constituirea Universităţii Transilvaniei ‘Babeş-Bolyai-Oberth din Cluj-Napoca’

univ_bolyai_2008.jpgUniversitatea Babeş-Bolyai este deschisă să negocieze cu alte instituţii de învăţământ superior fuziunea cu acestea, fie sub denumirea Universitatea Metropolitană “Babeş-Bolyai-Oberth din Cluj-Napoca”, fie “Universitatea Transilvaniei “Babeş-Bolyai-Oberth din Cluj-Napoca”, au evidenţiat, marţi, membrii Consiliului de Administraţie al UBB, într-o decizie luată în cadrul unei reuniuni.

Instituţia clujeană se pronunţă pentru fuziuni de universităţi care să consolideze componentele şi să le mărească competitivitatea şi dispune de infrastructura, staff-ul didactic, staff-ul administrativ şi celelalte premise menite să-i întărească competitivitatea, fără a fi nevoie “să înghită” vreo altă unitate, afirmă membrii CA al UBB.

Universitarii clujeni susţin că UBB este “o universitate comprehensivă, cu profil multicultural, având bază plurilinguală” şi are potenţialul necesar pentru a se dezvolta atât prin propriile specializări didactice cât şi prin fuzionarea cu alte universităţi, în scopul valorificării potenţialului acestora în cadrul unei universităţi puternice. UBB dispune de cea mai ramificată reţea de extensii universitare din Europa, cu unităţi la Bistriţa, Gheorgheni, Odorheiu-Secuiesc, Satu-Mare, Sfântu-Gheorghe, Sibiu, Sighetu-Marmaţiei, Târgu-Mureş, Târgu-Secuiesc şi Zalău, fiind o universitate de cercetare avansată, care îşi proiectează dezvoltarea plecând de la asumarea acestui profil.

Potrivit CA al UBB, negocierile instituţiei pe tema asocierilor şi fuziunilor cu alte instituţii de învăţământ superior sunt conduse de principiul că nucleul universităţii rezultate din fuziune trebuie să fie o universitate de cercetare avansată şi educaţie competitivă. O a doua premisă de la care pleacă membrii CA al UBB constă în folosirea celei mai puternice unităţi de învăţământ într-un domeniu, indiferent în care instituţie se află aceasta, pentru reorganizarea forţelor în jurul ei.

Ca al UBB susţine, de asemenea, că distribuţia studiilor bachelor, master şi doctorat se poate face conform criteriului “celor mai competitive unităţilor”, iar constituirea Direcţiunii Generale a universităţii, rezultată din fuzionarea pe trunchiul universităţii cu cele mai dezvoltate servicii, se va face cu preluarea structurii didactice existente şi considerarea tuturor angajaţilor, indiferent de provenienţă, ca angajaţi ai universităţii rezultată din fuziune. În scopul îndeplinirii deciziei, CA a l UBB a numit Comisia Consorţiilor şi Fuziunilor Universitare, compusă din prorectorii Nicolae Bocşan, Toader Nicoară şi Andrei Mărcuş, preşedintele Consiliului Academic al UBB, prof. univ. dr. Paul Şerban Agachi, decani şi prodecani ai facultăţiilor instituţiei clujene. Comisia este împuternicită să negocieze şi să formuleze documentul final pentru consorţii şi fuziuni universitare, care va fi supus aprobării CA al UBB şi Senatului UBB. AGERPRES