Prof. univ dr. Maria Nicoleta Turliuc: Un sfert dintre români sunt fumători!

Produsele ”next-generation” din domeniul tutunului, cum ar fi și dipozitivele care îl încălzesc, nu îl ard, ca țigara tradițională, au potențialul de a reduce nivelul de toxine din emisii și expunerea la risc, au potețialul de a schimba comportamentul fumătorilor de țigarete. Este teoria susținută de prof. univ dr. Maria Nicoleta Turliuc, de la Departamentul de Psihologie, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iași, în cadrul Conferinței dedicate Inovației în Industrii cu Impact Critic în Economie și Societate. Evenimentul a fost organizat de Oameni și Companii, pe 30 octombrie, la JW Marriott Grand Hotel București.

Potrivit Nicoletei Turliuc, problema fumatului este una națională, având în vedere că 25% dintre români sunt fumători, potrivit statisticilor. În ceea ce privește profilul fumătorilor români, Turliuc a prezentat o serie de date, potrivit cărora 18% dintre români afirmă că fumează tutun zilnic, iar 7% susțin că fumează tutun mai rar; astfel, din totalul populației, rezultând că 25% din totalul populației, sunt fumători. Procentul celor care fumează tutun zilnic este mai ridicat în cazul respondenților cu vârste între 18 și 35 ani, comparativ cu celelalte categorii de vârstă, din mediul urban și în cazul bărbaților. Procentul nefumătorilor este mai ridicat, în cazul persoanelor cu studii elementare. De asemenea, proporția celor care nu fumează tutun deloc este mai ridicată în mediul rural.

În prezentarea susținută în cadrul conferinței, Turliuc a mai arătat că, spre deosebire de ardere, încălzirea face ca aerosolii să conțină un nivel semnificativ mai redus de substanțe toxice, dar să presupună experiențe și obiceiuri similare celor care apar în cazul țigărilor tradiționale. Aceasta face din dispozitivele care încălzesc tutunul un potențial ajutor în încercarea de diminuare a consumului sau în renunțarea la fumat.

Prima ediție a Conferinței dedicate Inovației în Industrii cu Impact Critic în Economie și Societate a cuprins trei secțiuni, care au abordat acest fenomen în Sănătate, Industrie și Educație, și a reunit oficiali și reprezentanți ai unor companii cu activități în acest sector.