Proiect de cercetare ungaro – român, privind obţinerea unui produs hepatoprotector, ajuns la final

uvvg_conferinta2012.jpgLa Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” (UVVG) din Arad s-a desfăşurat joi, conferinţa de închidere a proiectului ”Cercetări privind dezvoltarea unor nanoparticule hepatoprotectoare de Silybum marianum cu biodisponibilitate crescută”, HURO/0901/058/2.2.2.

”Proiectul, finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria 2007-2013, în valoare totală de 383.215,00 euro, din care finanţarea nerambursabilă FEDR a fost de 379.547,00 euro, a fost implementat de UVVG Arad, în parteneriat cu Universitatea din Debrecen, Ungaria, în perioada septembrie 2010 – februarie 2011”, a declarat, joi, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul universităţii arădene.

Potrivit acestuia, în cadrul proiectului au fost realizate cercetări complexe privind obţinerea unui bioprodus terapeutic de origine vegetală obţinut din biocompuşi conţinut în seminţele de Silybum marianum şi care a dovedit o acţiune biologică mai puternică decât multe preparate farmaceutice hepatoprotectoare existente pe piaţă. ”Rolul specialiştilor din UVVG Arad, alături de care au lucrat şi 20 de studenţi merituoşi, cu aplecare spre activitatea de cercetare, care au fost iniţiaţi în această activitate, a fost acela de a testa activitatea biologică a preparatelor de Silybum marianum obţinute de partenerii maghiari, profesori şi cercetători în cadrul Facultăţii de Chimie Aplicată de la Universitatea din Debrecen, iar ulterior, echipa de farmacişti de la Debrecen a căutat formula optimă pentru viitoarele produse farmaceutice cu rol hepatoprotector”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

Până în prezent, rezultatele ştiinţifice ale cercetătorilor de la UVVG Arad au fost comunicate în cadrul a patru conferinţe internaţionale şi au contribuit la realizarea a cinci lucrări de licenţă, master şi doctorat în domeniul biologiei, medicinei şi farmaciei. ”Împreună cu Universitatea din Debrecen, vom depune documentaţia de brevetare pentru bioprodusul natural hepatoprotector care va asigura protecţia intelectuală a rezultatelor cercetării echipei mixte româno – maghiare. Prin urmare, obiectivele propuse până în prezent au fost îndeplinite şi s-au obţinut rezultatele preconizate. Implementarea acestui proiect de cercetare are o conotaţie dublă – atât pentru cercetarea aplicativă din domeniul biomedical, în contextul în care numărul şi gravitatea afecţiunilor hepatice este într-o continuă creştere, cât şi pentru atragerea tinerilor absolvenţi în fascinanta carieră de cercetător”, a adăugat prof. univ. dr. Aurel Ardelean. AGERPRES