Proiect de combatere a abandonului şcolar realizat de elevi din Iaşi – câştigător al concursului “Lider European”

Un proiect de combatere a abandonului şcolar realizat de elevi ai Şcolii Profesionale “Gropniţa” din Iaşi este câştigătorul concursului “Lider European”, premianţii fiind anunţaţi marţi la Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Proiectul “Credem în Educaţie” are ca scop prevenirea riscului de abandon şcolar chiar din rândurile celor ce studiază la instituţia din Iaşi. În total, proiectul cuprinde 10 “paşi”, doi dintre aceştia fiind deja parcurşi.

“Timpul a fost oarecum inamicul nostru şi am încercat să facem cumva să îl implementăm (proiectul – n.r.) repede”, a explicat Ana-Maria Greaca, elevă în clasa a XI-a, implicată în acest proiect. Ea a spus că, alături de colegii ei, şi-a dorit să le arate tinerilor cu risc de abandon că “şcoala poate fi un mediu atractiv, unde pot învăţa şi să se relaxeze şi să se joace”.

“Şi ei contează şi trebuie să îi ajutăm. Şi ei merită o şansă”, a afirmat tânăra.

Ea a spus că echipa va continua, după întoarcerea la Iaşi, cu evenimentul “Colindăm pentru a schimba destine”, care are ca scop strângerea de fonduri pentru ca cei peste 30 de beneficiari ai acestei acţiuni să poată fi duşi în excursii şi vizite tematice.

Premiul al doilea al competiţiei a fost câştigat de către o echipă de elevi de la Liceul Tehnologic Special Pentru Deficienţi de Auz din Cluj-Napoca pentru un proiect dedicat educaţiei părinţilor.

Premiul al treilea a fost adjudecat de către o echipă de tineri de la Colegiul Naţional “Silvania” din Zalău, care intenţionează să amenajeze un spaţiu cultural pentru copii.

Menţiuni au fost acordate unor echipe din Bucureşti, Piatra Neamţ, Cluj, Oradea şi Lugoj. Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a fost cea care a înmânat diplomele echipelor câştigătoare.

“Fiecare dintre voi este un ambasador al României în Uniunea Europeană. Sper să faceţi o treabă bună ca ambasadori, acolo în comunităţile în care trăiţi, aşa cum aţi promis cu aceste proiecte”, le-a transmis ea elevilor.

Concursul Lider European, dezvoltat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, are rolul de a dezvolta abilităţile elevilor de leadership şi de a le pune în valoare în contextul unor activităţi legate de valorile şi temele europene. Concursul a fost derulat la nivel naţional şi este deschis tuturor liceelor din România. Cei ce au dorit să se înscrie au putut face acest lucru pe platforma www.europacasanoastra.ro. AGERPRES