Proiect IŞJ Alba pentru creşterea atractivităţii învăţământului profesional şi tehnic

Un proiect ce îşi propune creşterea atractivităţii învăţământului profesional şi tehnic (IPT), astfel încât numărul elevilor din zonele de provenienţă ale şcolilor partenere care optează pentru acesta să crească până în 2019 cu 5%, a fost lansat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Alba.

Acest proiect pe care ISJ l-a câştigat pe linia de ERASMUS, pentru noi este un plus valoare în sistemul de învăţământ profesional şi tehnic din judeţul Alba, pentru că unul din obiectele principale ale acestui proiect este de promovarea IPT în judeţul Alba“, a declarat, cu acest prilej, inspectorul şcolar general, Marcela Dărămuş.

Ea a menţionat că proiectul, care se adresează şi elevilor de clasa a VII-a şi a VIII-a, este derulat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Colegiul Tehnic “Alexandru Domşa” Alba Iulia, Liceul Tehnologic “Timotei Cipariu” Blaj, Societatea de Formare Profesională GBG Pritzwalk Germania, Mancom GmbH Germania, Istituto Professionale Industria e Artigianato “L. Santarella” Italia şi Umbria Training Center, Italia.

Proiectul are ca obiectiv general creşterea atractivităţii IPT pentru elevi şi părinţi, prin elaborarea unei strategii eficiente de promovare şi orientare a elevilor în carieră, astfel încât numărul elevilor care optează pentru acesta în zonele de provenienţă ale şcolilor partenere în proiect să crească cu 5% până în 2019.

“Elevii vor fi implicaţi în activităţi care să le ofere posibilitatea să-şi descopere aptitudinile şi potenţialul, să-şi asume sarcini şi responsabilităţi, să înţeleagă importanţa implicării personale în activitatea de echipă, să conştientizeze avantajele meseriilor din domeniul tehnic. Astfel, aceştia vor lucra împreună la crearea unui muzeu virtual al meseriilor”, a menţionat Marcela Dărămuş.

Ea a adăugat că va fi creat şi un site al proiectului, cu implicarea directă a elevilor, în care fiecare instituţie parteneră va avea o pagină proprie, urmând a se crea şi un forum de discuţii. Vor fi iniţiate în fiecare regiune grupuri formate din reprezentanţi ai şcolilor (profesori, manageri), ai firmelor de formare, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai administraţiei publice locale, care vor realiza împreună un plan comun de acţiune şi colaborare, menit să confere atractivitate IPT şi motivaţie pentru acest domeniu, a mai spus inspectorul şcolar general.

Grupul ţintă căruia i se adresează proiectul este constituit din profesori din IPT, consilieri şcolari, care vor aplica metodele de consiliere şi orientare în carieră cuprinse în cadrul ghidului de consiliere şi orientare al profesorilor din IPT. AGERPRES