Proiectul privind protecţia copiilor care au părinţi plecaţi la muncă în străinătate, avizat de CES

calian_petru.jpgIniţiativa legislativă referitoare la protecţia minorilor ai căror părinţi sunt plecaţi temporar la muncă în străinătate a deputatului PDL Petru Călian a primit aviz favorabil din partea Consiliului Economic şi Social, organ consultativ al Parlamentului şi al Guvernului, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, legislaţia actuală defineşte instituţiile cu atribuţii în domeniu, însă nu trasează obligaţii clare şi sancţiuni corespunzătoare pentru stoparea încălcării drepturilor minorilor. Proiectul iniţiat de democrat-liberalul Călian militează pentru respectarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului.

În baza iniţiativei, părinţii care au copii minori în îngrijire şi doresc obţinerea unui contract de muncă în străinătate au obligaţia de a notifica autorităţilor intenţia de a pleca din ţară cu 30 de zile înainte de părăsirea domiciliului stabil. Aceştia trebuie să nominalizeze persoana în întreţinerea şi îngrijirea căreia va rămâne minorul, acordul de îngrijire fiind concretizat printr-un act notarial.

Pe perioada încredinţării minorilor se vor întocmi lunar rapoarte de evaluare pentru o mai bună monitorizare a acestora, iar în cazul în care persoanele nominalizate nu respectă cerinţele prevăzute de lege, minorul va putea fi încredinţat unui centru de plasament, se mai arată în comunicat. AGERPRES